Japońskie słodycze 2


Regularnych czytelników naszego portalu nie muszę uświadamiać w kwestii redakcyjnego zafiksowania tematyką azjatycką. Widać to w przepisach, widać w pełnych pasji recenzjach restauracji prezentujących dalekowschodnią kuchnię – jako jej fani, jesteśmy zarówno wymagający, jak i skłonni wychwalać godne tego dania pod same niebiosa. Wydawnictwo Hanami, dzięki uprzejmości którego przyszło mi zapoznać się z treścią tej książki, nie było mi wcześniej obce i wątpię, by ktokolwiek zainteresowany kulturą Japonii mógł pominąć publikacje pochodzące z ich drukarni.

Japońskie słodycze

Magdalena Tomaszewska-Bolałek to nie tylko japonistka, ale i badaczka kultury kulinarnej, „Japońskie słodycze” to już trzecia pozycja jej pióra. Język, którym się posługuje jest ugruntowany w debacie akademickiej, jednak dzięki zręcznej narracji książkę czyta się przyjemnie i płynnie, bez lawiny suchych faktów czy niepotrzebnych dygresji. Niesamowita porcja wiedzy przekazana jest przystępnie, a rozdziały sensownie ułożone: od znaczenia słodyczy w kulturze, przez ich historię, po przepisy. Wszystko zostało uzupełnione atrakcyjnymi, kolorowymi zdjęciami – nie tylko jedzenia.

Japońskie słodycze

Jeśli o samą treść chodzi, dostajemy tu kompendium wiedzy o słodkościach, ich genezie i funkcji, składnikach oraz sposobach wykonania.  Znajdziemy tu nie tylko historyczne fakty, ale także podania i legendy – wszystko spięte wspólnym mianownikiem łakoci. Z sekcji przepisowej próbowałem zrobić czarne trufle sezamowe, których wykonanie, poza pastą z czarnego sezamu, nie wymagało żadnych trudno dostępnych składników. Niestety, nie w każdym przypadku jest tak bezproblemowo. Jedyną wadą publikacji jest brak możliwości pozyskania w polskich sklepach wszystkich substratów, niezbędnych do przygotowania rzeczy, na które może nas najść ochota w trakcie lektury – nie pozostaje nic innego, tylko wybrać się na archipelag japoński!

Poza wyżej wymienionymi zaletami powodem, dla którego bezwarunkowo warto sięgnąć po „Japońskie słodycze”, jest pasja autorki, widoczna dosłownie w każdym zdaniu, spisanym na pobłyskujących stronach książki.

Książkę kupić możecie tu.

 

Japońskie słodycze
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Format: 171 x 246 mm
Ilość stron: 320
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
ISBN 978-83-60740-78-1
Data publikacji: maj 2013

 

Japońskie słodycze


O Damian Dawid Nowak

Damian Dawid Nowak – kiedy nie jem, piszę. Urodziłem się w Tarnowskich Górach, jednak dorosłe życie spędziłem w Warszawie. Jedzenie jest dla mnie nie tylko źródłem przyjemności, ale wielką pasją, czego owocem jest Good Place Warsaw – przewodnik po restauracjach, przekornie nie tylko tych, które znajdują się w Warszawie. Poprzez agencję eventową +Social promuję kulturę azjatycką: organizuję koncerty, imprezy, bankiety i wystawy w całej Polsce. Jestem autorem trzech książek poetyckich: „Nieistotne” (wyd. Miniatura, 2014), „Pożegnania” (wyd. WFW, 2015) oraz Wczesne Dojrzewanie (wyd. Mamiko, 2016)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Japońskie słodycze