„Para w kuchni” – książka autorstwa Medytujemy!


Czy zatwardziały sympatyk potraw mięsnych, grillowanych i smażonych, ewentualnie krwią ociekających, może skorzystać z poradnika gotowania wegetariańskich (z wariantem wegańskim) dań na parze? Może, nie musi, acz dziewięciu na dziesięciu blogerów (najgorszy argumentum ad verecundiam w historii świata) zgadza się, że powinien! Dlatego sięgam odważnie, chętnie i z czołem podniesionym – w końcu koszyk do gotowania na parze, tak zwany parownik bambusowy stoi w kuchni…



Książkę przede wszystkim przyjemnie się czyta, ponieważ poza przepisami sporo tu lekkostrawnej filozofii, odniesień do życia w związku, współpracy dwojga ludzi. Tego można było się spodziewać po Macieju i Karolinie Szaciłło, którzy na co dzień prowadzą bloga medytujemy.pl, gzie treści kulinarne przeplatane są z rozważaniami. Dużo można dowiedzieć się o pranie, czyli energii życiowej, występującej w dwóch odmianach: męskiej, czyli solarnej, rozgrzewającej, dominującej i aktywnej oraz żeńskiej, lunarnej, zimnej, biernej i lekkiej. Ich obecność w jedzeniu jest analogiczna, do obecności w życiu, cytując:

Uzupełniają się. Ogień, dzięki któremu powstaje para w kuchni, jest męski. Sama delikatna i ulotna para jest żeńska. Nieustanna interakcja między tym, co kobiece i męskie, przejawia się we wszystkich aspektach naszego istnienia.

Przepisy uzupełnione są o jasne, atrakcyjne zdjęcia, a publikacja sprawia wrażenie dobrze przemyślanej, spójnej konstrukcji wynikającej z harmonijnej współpracy autorów – takiej relacji związkowo-zawodowej tylko pozazdrościć!

Przy okazji premiery książki, miałem przyjemność odwiedzić Wegemamę – o lokalu napiszę jeszcze w przyszłości, jednak na teraz zdradzę, że dobrze zadbali o nasze żołądki. Spotkanie cechowała dość spontaniczna, ciepła energia – nie czułem się jak na typowej prasówce, a raczej spotkaniu z dawno niewidzianymi znajomymi, tak trzymać!



Para w kuchni
Autorzy: Maciej Szaciłło, Karolina Szaciłło
Wydawnictwo: Zwierciadło
Okładka: miękka
Ilość stron: 220


O Damian Dawid Nowak

Damian Dawid Nowak – kiedy nie jem, piszę. Urodziłem się w Tarnowskich Górach, jednak dorosłe życie spędziłem w Warszawie. Jedzenie jest dla mnie nie tylko źródłem przyjemności, ale wielką pasją, czego owocem jest Good Place Warsaw – przewodnik po restauracjach, przekornie nie tylko tych, które znajdują się w Warszawie. Poprzez agencję eventową +Social promuję kulturę azjatycką: organizuję koncerty, imprezy, bankiety i wystawy w całej Polsce. Jestem autorem trzech książek poetyckich: „Nieistotne” (wyd. Miniatura, 2014), „Pożegnania” (wyd. WFW, 2015) oraz Wczesne Dojrzewanie (wyd. Mamiko, 2016)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *