Blog

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Pałacowy wypoczynek (Pałac Zaborówek)

Pod koniec XIX wieku rodzina Wodzińskich wybudowała w Zaborówku pałac, który obecnie znajduje się na terenie Kampinoskiego Parku Narodowego. Miejsce to odwiedziłem nie z przypadku, lecz z zaproszenia – właściciele chcieli pokazać nam zmiany, które zostały tu wprowadzone. Spokojnie! Nie ma mowy o inwazyjnym wpływie w zabytek, Pałac w Zaborówku sprawnie łączy historyczne wnętrze z…
Read more

Pieczone pory z Prosciutto di Parma z Gorgonzola Piccante ChNP

Podczas mojej ostatniej wizyty w Akademii Kulinarnej Whirpool dowiedziałem się sporo o tym, jak smakować powinny regionalne, włoskie sery i jak można je zaaranżować. Dziś na warsztat bierzemy Gorgonzolę Piccante ChNP (skrót na końcu oznacza, że nazwa jest chroniona, pochodzi z konkretnego regionu, produkowany jest tradycyjnie). Za przepis dziękuję Akademii Kulinarnej Whirpool! Składniki: Pory 1kg…
Read more

Zjeść Lindę McCartney (Zjeść)

Zacząć trzeba od tego, że już w zeszłym tygodniu opublikowałem film z wizyty w Zjeść. Zachęcam do sprawdzenia YouTubowego konta Głodnych Syren, gdzie wraz z Doris Lis bezwstydnie oddaję się jedzeniu: Zjeść bistro jest na Mokotowie, tam też ma misję wprowadzenia na rynek dań znanych i lubianych, za to w wersji wegetariańskiej. I tak znajdziemy…
Read more

Polacy swoje gęsi mają (Halka)

Rej napisał „Polacy nie gęsi, iż swój język mają”, co wiemy już od szkolnej ławy. Czy wiemy też, że najlepsze gęsi w Europie, pochodzą właśnie z Polski? Jeśli nie, to jest ku temu sposobność – Restauracja Halka na warszawskim Mokotowie, hołdując tradycji „gęsina na Świętego Marcina”, wprowadziła menu dedykowane, gwarantując przy tym lokalne pochodzenie produktu.…
Read more

Obrazoburcza picka (Przyjemność Warszawska)

Można całe życie wcinać Margheritę, owszem. Można też szukać najlepszej jej instancji, polewać oliwą z oliwek i nosić głowę wysoko, hen! A ja sobie myślę, że można też oddać czystej przyjemności: na długo dojrzewające ciasto z włoskiej mąki rzucić, dla przykładu, tajską bazylię. Albo makaron z serem. I wszystko zalać domowym sosem czosnkowym! Na swoje…
Read more

W pamięć zapada (Dobra)

Co tu było wcześniej? Już nie pamiętam, a przecież mówię znajomym, że Saską to ja znam jak własną kuwetę. Obok jest zakład fotograficzny, ostatni tego typu – pani Celina Osiecka robi zdjęcia czarno-białe, ręcznie retuszuje je miękkim ołówkiem. Niezmiennie, od 1962 roku. Lokal przy Zwycięzców 21 też należy do ciekawych, jest tu śliczny ogródek, który…
Read more

Lobo Bistro i Bombaj Masala (Restaurant Week)

W dniach 16-31 października trwa kolejna edycja Restaurant Week – tym razem, żeby dać Wam najpełniejszy obraz tego doświadczenia, wybrałem się do dwóch, bardzo różniących się od siebie restauracji. Obie, oczywiście, biorą udział w Restaurant Week. Pierwsza to Lobo Bistro, nowoczesna kuchnia polska z ambicjami, która swoje miejsce znalazła w odnowionej kamienicy przy ulicy Noakowskiego…
Read more

Czwartek z dziczyzną (Restauracja Akademia)

Do Akademii trafiłem jak prawdziwy uczeń, który puka do drzwi uczelni po odrobinę wiedzy. W efekcie dostałem znacznie, znacznie więcej, a to z okazji Obiadów Czwartkowych – królewskie skojarzenie jest tu na miejscu – które w założeniu mają łączyć degustacje z edukacją. Akademia odpowiedzialna jest za jedzenie, za część merytoryczną zaś dr Zofia Przymus, pasjonatka…
Read more

Równać w górę (Deseo)

Pierwsza wizyta w Deseo nie była olśnieniem. Za to każda kolejna rokowała lepiej, jest to jeden z najjaskrawszych przykładów udanego rozwoju, co też niejednokrotnie podkreślał Łukasz Smoliński, który razem z żoną Natalią, jest właścicielem Deseo, a także znajomym po foodowym piórze, jako Tasteaway. Budowanie świadomości cukierniczej to zadanie trudne, z nieoczywistymi barierami – wciąż wielu…
Read more

Daj się rozgrzać Massaman Curry (Pumpui Thai Food)

Wiele razy pisałem, że recenzja kulinarna jest tworem bardzo niesprawiedliwym. I tak, po pierwszej wizycie w Pumpui, wrzuciłem na Insta takiego posta: Nie jest to paląca krytyka, jednak entuzjazmu ewidentnie w tym nie było. Na szczęście, po niemal dwóch miesiącach, powróciłem na Mokotów, gdzie mieliśmy z Pumpui kolejną randkę. Sałatka z pomelo Żeby odciągnąć od…
Read more

Leniwe na wiejski twarogu aromatyzowane Soplicą…

W zeszłym tygodniu byłem gościem warsztatów kulinarnych, które dla Soplicy poprowadził uzdolniony Kuba Korczak (w asyście Szymona Dudka). Dziś dzielę się z Wami przepisem, który tam podłapałem. Smacznego! Leniwe na wiejskim twarogu od Pani Eli aromatyzowane Soplicą Pigwową z lodami z zsiadłego mleka, okruchami w palonym maśle i konfiturą różaną na bazie Soplicy Malinowej i…
Read more

Kocham Cię jak Finlandię (Finlandia)

Św. Mikołaj i Muminki, to były moje pierwsze skojarzenia związane z Finlandią. Potem wódka, sauny i muzyka metalowa, jak z resztą cała północ, potem już długo nic, aż do mięsa z renifera. W tym roku, po raz pierwszy w życiu, okazję miałem wybrać się do Finlandii, gdzie czas spędziłem w dwóch miejscowościach, byłej i obecnej…
Read more