Blog

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Kocham Cię jak Finlandię (Finlandia)

Św. Mikołaj i Muminki, to były moje pierwsze skojarzenia związane z Finlandią. Potem wódka, sauny i muzyka metalowa, jak z resztą cała północ, potem już długo nic, aż do mięsa z renifera. W tym roku, po raz pierwszy w życiu, okazję miałem wybrać się do Finlandii, gdzie czas spędziłem w dwóch miejscowościach, byłej i obecnej…
Read more

Pod sufitem szkło (Kieliszki na Próżnej)

Jak zwykle spóźniony! Dziś piszę o Fine Dining Week, który trwa jeszcze dwa dni, więc zachęcam do pospiesznej rezerwacji, a jeśli teraz nie zdążycie – warto śledzić sociale, w tym spokrewnionych Restaurant Week i Wrold Class Cocktail Festival, żeby znać terminy wielkich powrotów. W ramach Fine Dining Week wybrałem się na ulicę Próżną, do Kieliszków.…
Read more

Artystyczne zacięcie (SPATiF)

Dwudziestego lipca wrzuciłem na Instagrama poniższe zdjęcie: Miało być zapowiedzią artykułu o SPATiFie, do którego na poważnie zabrałem się dopiero teraz, na początku września. Szczęśliwie, w międzyczasie udało mi się odwiedzić to miejsce jeszcze raz, co w pewien sposób usprawiedliwia opóźnienie. Innym argumentem stojącym za dogłębną analizą tematu jest historia tego miejsca… Stowarzyszenie Polskich Artystów…
Read more

Mangalica, choć nie tylko (The Farm)

Robert (Where’s The Food) zaprosił mnie do The Farm, restauracji o której nic nie wiedziałem, nie zrobiłem też zwyczajowego researchu. Ponieważ nasz wypad miejsce miał w najgorętszy dzień zaskakująco upalnego sierpnia, ubrałem się w bezrękawnik i haftowane krótkie spodenki (Sziken, polecam). Jak bardzo byłem zdziwiony, gdy okazało się, że The Farm nie jest – jak…
Read more

Moje wielkie, włoskie wakacje (część pierwsza – Toskania)

Przez to lato okropnie się rozleniwiłem, co objawia się nie tylko w formie długich dni spędzonych poza miastem, ale i znacznie rzadszych publikacji na stronie. Od dziś narzucam sobie ostrzejszy grafik – tak, żeby teksty ukazywały się przynajmniej dwa razy w tygodniu. Teksty, ponieważ standardowe recenzje odrobinę mnie znudziły, chciałbym więcej pisać dla Was artykułów,…
Read more

Hulajnogą po warszawskich galeriach (Hive)

Dziś wyjątkowy artykuł, ponieważ nie zamierzam się skupić wyłącznie na jedzeniu, choć tego oczywiście tu nie zabraknie. Postawiłem sobie ambitne zadanie, chciałem stworzyć spacerownik, trasę po lubianych przeze mnie warszawskich miejscach kultury – w końcu Good Place Warsaw zobowiązuje. W transporcie pomiędzy poszczególnymi miejscami pomogły mi elektroniczne hulajnogi Hive, które w przyjazny dla środowiska sposób,…
Read more

Do kebaba po syryjskie słodycze (Szisz Kebab)

Historia dostępności w Polsce orientalnych wypieków nie jest długa, i choć teraz pita czy baklawa dostępne są niemal w każdym większym sklepie, tak dopiero trzydzieści lat temu powstała tu pierwsza wyspecjalizowana piekarnia. Mowa o firmie Ugarit, która zaczęła od produkcji chleba syryjskiego, stopniowo poszerzając ofertę, aż dziesięć lat temu zmieniła nazwę na Afamia, stając się…
Read more

Tanie ratowanie (Too Good To Go)

Jak sprawić, że bloger będzie wychwalał cię bez zapłaty czy nawet barteru? Sprawa jest łatwiejsza, niż się PR-owcom wydaje. Wystarczy postawić na dobrą misję, ideologię, która nie jest naciągana, za to ma realny wpływ na otaczający nas świat. Too Good To Go to aplikacja, która pozwala restauratorom uratować jedzenie przed zmarnowaniem. Średnio jedna trzecia przygotowanych…
Read more

jemy i dryfujemy (Art Sushi)

Są przechadzki, które zaczynają i kończą się w objęciach słońca. Co zrobić, gdy zaskoczy nas deszcz? Jeśli to lekki kapuśniaczek, pochodzący wprost z reklamy „ciepły, letni deszcz” to polecam wystawić twarz w jego kierunku. Jeśli jednak mamy do czynienia – jak ja dzisiaj – ze ścianą deszczu, wtedy należy ratować się pod dachem. No i…
Read more

Szwarny szynk (Śląska Prohibicja)

Znajomy Ślązak narzeka, że mu na Nikiszowcu zamykają sklepy rzemieślników i naprawiają komórki. Mało które miejsce na Śląsku budzi takie emocje jak Nikiszowiec – położone we wschodniej części Katowic, zabytkowe i nad wyraz urokliwe osiedle z czerwonej cegły. To właśnie tu swoje marzenia przelewała na płótno Grupa Janowska (inaczej: Koło Malarzy Nieprofesjonalnych), tu kręci się…
Read more

Nie tylko Nocny Market (Warszawa latem)

Lato kusi i uwodzi, dlatego warto porzucić przegrzany dom, zostawić chłodną piwnicę i ruszyć na podbój miasta – nocą i nie tylko. Przedstawiam kilka miejsc i wydarzeń, które trafiły na moją listę ulubieńców lata. Oczywiście, jeszcze upały się nie skończyły – może pojawi się nowy gracz, który zamiesza listą, jednak to jest stan na połowę…
Read more

Łódź jest piękna (pięć restauracji)

Do Łodzi wybrałem się z okazji konferencji See Bloggers, która okazała się dla mnie źródłem wiedzy i motywacji do dalszego rozwoju moich blogerskich umiejętności. W zacnej, foodowej ekipie: Pantera (F5/Smaczna Skórka), Zorianna (RIE world) i Żaneta (Kolekcjonerka) udało mi się sprawdzić kilka znanych destynacji i wyhaczyć kilka pominiętych ciekawostek. Oto moja selekcja pięciu restauracji, które…
Read more