Blog

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Rymera 6

Korzystając z okołoświątecznego czasu wolnego, zdecydowałem się odwiedzić rodzinę na Śląsku. Nie byłbym sobą, gdyby oprócz objadania lokalnych przysmaków domowej produkcji, nie wybrałbym się sprawdzić pobliskich restauracji. Tarnowskie Góry, znane jako Paryż Sląska, zdają się rozkwitać nowymi miejscami. Korzystając z wiedzy znajomych, wybrałem restaurację na Rymera 6, znajdującą się nieopodal starego targu, w budynku, który…
Read more

Topinambur

Ostatnia wizyta w Z57 zainspirowała mnie do napisania artykułu o skarbie zapomnianym, warzywie które ze względów historycznych trafiło do lamusa – o topinamburze, znanym też jako słonecznik bulwiasty. Topinambur sadzony jest często jako wysoki żywopłot, oraz ze względu na ładne kwiaty – mini słoneczniki. Mało kto wie, że jego bulwy są miękkie i jadalne. Wypytując moich…
Read more

Z57: Odkupienie

Odkupienie! Jakiś czas temu pisałem o nieuczciwej, czy raczej głupiej taktyce marketingowej restauracji Z57. Głupiej dlatego, że po odwiedzinach w tymże miejscu, mam niemal same pozytywne uwagi! Ale wszystko po kolei. Z57 otwarło się na ulicy Zwycięzców, w regionie Saskiej Kępy bardzo mało restauracyjnym, biorąc pod uwagę towarzystwo Francuskiej. Aranżacja samego budynku – wnętrza i…
Read more

Pizzeria Papuga

Wracając z Soho Faktory trafiliśmy na lokal o nazwie intrygującej, jak i oddającej klimat wnętrza. Papuga jest kolorowa i… brzydka. Możecie się przygotować na połączenie różu ze smerfowym niebieskim, co w efekcie przyprawia o mdłości, a ludzi o większej wrażliwości może zabrać przedwcześnie do nieba. Za to jeśli uda się przetrwać tą papuszą technikę obronną,…
Read more

Uwaga! Może zawierać orzechy…

Ten napis wielokrotnie czytaliśmy na różnego rodzaju produktach. Niektóre z nich, ba! nawet większość, z logicznego punktu widzenia nie powinna zawierać orzechów. Ponieważ około 2% społeczeństwa jest dotkniętego alergią na orzechy, tego typu informacja, w obawie przed wywołaniem niepożądanych efektów, musi się znaleźć na wszystkich produktach, które choćby wytwarzane są w tej samej fabryce co…
Read more

Wootwornia

Wootwornię znaliśmy już na długo przed otwarciem stacjonarnego lokalu – ich słoiki, zwłaszcza arbuz w wódce, wspominam niemal z rozrzewnieniem. Szeroka oferta wyśmienitych przetworów (arbuz w wódce!) zapewniała im wielkie zainteresowanie na wszystkich targach i innych imprezach okolicznościowych. Czas targów minął, dziecko dorosło i założyło własny dom – w Szarej Cegle, na ulicy Królowej Aldony,…
Read more

Burrito Bandidos

do 20zł www.facebook.com/burritobandidospl Kiedy za oknem zimno, kiedy za oknem źle, wolałbym w Meksyku znaleźć się! Żenujący pseudowierszyk jest wstępem do naszej krótkiej rozmowy z właścicielem nowo otwartego streetfoodu – Burrito Bandidos. Lokal nastawiony jest na formę „na wynos”, wnętrze szokuje intensywnymi kolorami, nie tylko ścian, ale i samych składników. Damian Dawid Nowak: Jaki jest…
Read more

Spotkanie w Muzeum Sztuki Nowoczesnej

Tyle się dzieje, a u nas przerwa w pisaniu – najgorzej! Dobra historia się nie starzeje, dlatego właśnie spisuję spóźnioną relację ze spotkania z trzema artystycznymi duszami, które trudnią się warsztatem kulinarnym: Wojciechem Amaro, Ryanem Bromleyem oraz Markiem Cecułą. Podczas spotkania poruszono problematykę designu, fuzji sztuki, filozofii i jedzenia oraz poziomu polskiej kuchni. Ilość wspaniałych…
Read more

Między Bułkami

www.miedzybulkami.pl 20-40zł Wciśnięte pomiędzy kamienicami na Alejach, Między Bułkami już z ulicy zachęca elegancką fasadą, jasnym szyldem oraz dobrą opinią wśród wszystkich burgerożerców. Wchodzimy dziarskim krokiem, od progu wita nas miła obsługa, łącznie z uśmiechniętą Pani Menadżer. Wielki plus! Samotni ludzie przy sporych stolikach. Od wejścia w oczy rzuciło mi się to, że w lokalu…
Read more

Ale Burger

https://www.facebook.com/pages/ale-burger/342280559250942 20-40zł Tak jak wcześniej obiecaliśmy, coraz częściej oddalamy się od domu w poszukiwaniu nowych miejsc. Teraz grany jest Ursynów, na Kabatach odkryliśmy świeżutkiego burgera, który na tą nazwę zasłużył niedawną datą otwarcia, bo raczej nie świeżym powietrzem – od wejścia zapach smażenizny jest tak przytłaczający, że w zasadzie powininem obrócić się na pięcie i…
Read more

kuchnia+ food film fest 5.

Wczoraj mieliśmy przyjemność gościć na inauguracji festiwalu filmowo-kulinarnego, organizowanego przez kuchnię+. To już piąta edycja, nosząca sugestywną nazwę „Soczyste kino”. Festiwal nie ogranicza się do Warszawy: wziąć udział można również w Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu. W tym artykule chwielibyśmy zwrócić uwagę na elementy imprezy warte (naszym skromnym zdaniem) uwagi. +Co kryje Coca-Cola / Commentaire Coca-Cola:…
Read more

Obiad z… Michałem Meeshem Gołkowskim / Klukovka

„Piknik na skraju drogi” to klasyka rosyjskiego science fiction, która od nastoletnich lat mocno pobudzała moją wyobraźnię. Gdy w 2007 roku świat ujrzała gra komputerowa S.T.A.L.K.E.R., luźno bazująca na świecie przedstawionym w „Pikniku”, pomimo mojego nikłego zainteresowania grami, musiałem spróbować w nią zagrać. W zeszłym tygodniu miałem okazję rozmawiać z Michałem „Meeshem” Gołkowskim, mężczyzną który…
Read more