Blog

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

8’my Kwadrat

Każde popołudnie jest dobre, by poprawić sobie zimowy, nieco poszarzały humor przestronnym, restauracyjnym wnętrzem, w którym unosić się będzie zapach wina i dobrej kawy.   Wiedzeni nagłą żądzą udoskonalenia niedzieli udaliśmy się do blisko położonej, nowo otwartej restauracji 8’My Kwadrat, znajdującej się tuż przy Wale Gocławskim. Perspektywa kilkuminutowej podróży, zachęcających, pierwszych komentarzy oraz kilku ciekawych…
Read more

Sabatini / Del Drago

Kontynuując moją przygodę z Mediolanem, dla skrótu i nie zanudzania Was, moi Drodzy zbędnymi szczegółami, dostajecie dziś dwa w jednym. Historię postaram się przedstawić chronologicznie, w ten sposób przeżyjecie wycieczkę razem ze mną. A przynajmniej najlepszą jej część – jedzenie! Podczas spaceru Corso Buenos Aires, ulicą znaną z dobrych butików, korzystnych okazji w outletach i…
Read more

Kaskrut

Pieją na blogach panowie Kaskrut to restauracja co się zowie! Pieją na łamach panie kto tam wejdzie, już zostanie!   Do Kaskrut wszedłem z lekkim niepokojem – wychwalana pod niebiosa, nazywana skarbem czy sekretem, z dnia na dzień stała się oczkiem w głowie warszawskich „foodies”. Uzbrojony w łyżkę, widelec i nóż (no i aparat), wybieram…
Read more

Flash

W podróżach najbardziej cenię to, że nie ważne gdzie i kiedy się wybieram, blisko czy daleko, zimą czy latem, wypoczynkowo czy zawodowo, zawsze znajduję coś, co mnie zaskakuje. Umiejętność bycia zdumionym (w przeciwieństwie: wymądrzanie się, gburowatość) sprawia, że najprostsze czynności sprawiają dwakroć więcej radości. Tak też było z moją wycieczką do Mediolanu, gdzie dzięki wspaniałym…
Read more

Made in Wola

Oniryczne światła, stoły ciesielskie, dwuznaczne napisy i teatralne wnętrza. Tak opisać mogę atmosferę panującą w Made in Wola – jest to artystyczny Frankenstein, mieszanka kolorów i świateł, haseł i rekwizytów, dostarczająca przy tym kulinarnych doznań. Jeśli tak, jak ja zastawiacie się, który z naściennych napisów odnosi się do kuchni: „piepŻYć „, czy „SMAKUJEMI”, zachęcam do…
Read more

Zimowe kandyzowane pomarańcze w czekoladzie.

Hoł, hoł, hoł!   Czy jest coś, co bardziej kojarzy się ze świętami, niż zapach pomarańczy? Moi dziadkowie zwykli nabijać je goździkami, ja natomiast zacząłem robić kandyzowane plasterki pomarańczy w czekoladzie, które nie tylko są lubiane przez moją rodzinę, ale też zdobywają szturmem wszystkie około świąteczne imprezy. Przy doborze składników istotna jest wysoka jakość pomarańczy…
Read more

Rymera 6

Korzystając z okołoświątecznego czasu wolnego, zdecydowałem się odwiedzić rodzinę na Śląsku. Nie byłbym sobą, gdyby oprócz objadania lokalnych przysmaków domowej produkcji, nie wybrałbym się sprawdzić pobliskich restauracji. Tarnowskie Góry, znane jako Paryż Sląska, zdają się rozkwitać nowymi miejscami. Korzystając z wiedzy znajomych, wybrałem restaurację na Rymera 6, znajdującą się nieopodal starego targu, w budynku, który…
Read more

Topinambur

Ostatnia wizyta w Z57 zainspirowała mnie do napisania artykułu o skarbie zapomnianym, warzywie które ze względów historycznych trafiło do lamusa – o topinamburze, znanym też jako słonecznik bulwiasty. Topinambur sadzony jest często jako wysoki żywopłot, oraz ze względu na ładne kwiaty – mini słoneczniki. Mało kto wie, że jego bulwy są miękkie i jadalne. Wypytując moich…
Read more

Z57: Odkupienie

Odkupienie! Jakiś czas temu pisałem o nieuczciwej, czy raczej głupiej taktyce marketingowej restauracji Z57. Głupiej dlatego, że po odwiedzinach w tymże miejscu, mam niemal same pozytywne uwagi! Ale wszystko po kolei. Z57 otwarło się na ulicy Zwycięzców, w regionie Saskiej Kępy bardzo mało restauracyjnym, biorąc pod uwagę towarzystwo Francuskiej. Aranżacja samego budynku – wnętrza i…
Read more

Pizzeria Papuga

Wracając z Soho Faktory trafiliśmy na lokal o nazwie intrygującej, jak i oddającej klimat wnętrza. Papuga jest kolorowa i… brzydka. Możecie się przygotować na połączenie różu ze smerfowym niebieskim, co w efekcie przyprawia o mdłości, a ludzi o większej wrażliwości może zabrać przedwcześnie do nieba. Za to jeśli uda się przetrwać tą papuszą technikę obronną,…
Read more

Uwaga! Może zawierać orzechy…

Ten napis wielokrotnie czytaliśmy na różnego rodzaju produktach. Niektóre z nich, ba! nawet większość, z logicznego punktu widzenia nie powinna zawierać orzechów. Ponieważ około 2% społeczeństwa jest dotkniętego alergią na orzechy, tego typu informacja, w obawie przed wywołaniem niepożądanych efektów, musi się znaleźć na wszystkich produktach, które choćby wytwarzane są w tej samej fabryce co…
Read more

Wootwornia

Wootwornię znaliśmy już na długo przed otwarciem stacjonarnego lokalu – ich słoiki, zwłaszcza arbuz w wódce, wspominam niemal z rozrzewnieniem. Szeroka oferta wyśmienitych przetworów (arbuz w wódce!) zapewniała im wielkie zainteresowanie na wszystkich targach i innych imprezach okolicznościowych. Czas targów minął, dziecko dorosło i założyło własny dom – w Szarej Cegle, na ulicy Królowej Aldony,…
Read more