Zaznacz stronę

Powiew świeżości! O tyle rzadki, co ożywczy, jest reinterpretacją znanego nam tematu, a raczej połączeniem dwóch trendów – ten alzacki przysmak jest spotkaniem w połowie drogi popularnej tarty i jeszcze popularniejszej pizzy. Nazwa tarte flambée oznacza „wypiekany w ogniu”, i takie właśnie jest ciasto, złociste na brzegach i cieniutkie, klasycznie przyozdobione boczkiem, cebulą i crème fraîche. Obowiązkowo zamówiliśmy taką opcję!

Flambeeria

Niech rozmiar Was nie zmyli: danie jest syte, jednak dzięki cienkości placka nie sposób się przejeść, całość zjada się lekko i przyjemnie. Drugą wersją, której spróbowałem, była bardziej niestandardowa, zawierającą crème fraîche, krewetki, rucolę i chorizo – połączenie grzechu warte, a w tej aranżacji niezwykle ciekawe i wciągające.

Flambeeria

Lokal jest elegancki i prosty, dominuje drewno, na drewnianych tackach podawane są tarty. Całość niezwykle spójna, krótkie menu przypięte do deseczki – świetny pomysł! Miłym uzupełnieniem posiłku jest karta win, z czego niektórych unikatowych, pasujących do charakteru serwowanych tu przysmaków. Urokliwe są czarno-białe kafelki i cegła na ścianie, całość kupuję z kieliszkiem musującego Glera w dłoni – polecam.

Flambeeria

Flambeeria

Adres: ul. Hoża 61 (wejście od E. Plater)

Godz. otwarcia:

pon. – sob.:
12:00 – 23:00
niedz.:
12:00 – 22:00

Strona: FB

Telefon: 730 267 772

Flambeeria
 

 

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!