Są miejsca, które budzą zachwyt, onieśmielają przemyślanym pomysłem, mnogością opcji lub przeciwnie – paroma wyspecjalizowanymi majstersztykami. Bywają restaurcje, które stawiają wszystko na ostrzu noża, niewiele pozostawiając wyobraźni. Po drugiej stronie spektrum są kuchnie otwarte, będące w stałym dialogu z klientem. Fresh PAsta Point nie zalicza się ani do pierwszej, ani do drugiej kategorii. Co nie znaczy, że jest źle.
FPP (skrót bawi mnie, bo jako młody człowiek grywałem w komputerowe strzelanki) jest niewielkim lokalem pośrodku Chmielnej – estetycznie poprawnym, raczej oszczędnym w formie. Trzy rodzaje wyrabianych tutaj makaronów: spaghetti, penne, tagliatelle, fusilli można skomponować z siedmioma „wkładkami”, trzema mięsnymi: bolognese, carbonara i alfredo oraz czterema wegetariańskimi: funghi di bosco, ricotta, arrabiatta i pesto. Prosto i tanio, wszystkie dania wahają się koło dziesięciu złotych, dodatki kosztują złotówkę. A porcja nie jest mała!
Próbuję tagliatelle z sosem alfredo. Jest bardziej niż poprawnie, jest całkiem smacznie. Lokal na blogu powinien mieć własną kategorię – alternatywa dla fast food – i w tej kategorii zasługuje na koronę. Nie ma tu nic odkrywczego, nic zaskakującego czy porywającego, jednak spełnia dokładnie tę rolę, którą spełniać ma. Karmi dobrze i w przyzwoitej cenie, dlatego z pewnością tu wrócę.
Fresh Pasta Point
Strona: FB
Adres: ul. Chmielna 13
Godziny otwarcia:
pon.-śr.:
11:00 – 21:00
czw.-piąt.:
11:00 – 23:45
niedz.:
11:00 – 21:00
Telefon: –