Zaznacz stronę

Podczas spaceru nieopodal Placu Unii Lubelskiej poczułem ukłucie niewielkiego głodu. Przez chwilę zastanawiałem się nad jednym ze znanych mi wcześniej lokali (w okolicy takich nie brakuje), jednak tym razem chciałem spróbować czegoś nowego – tu Gofiarnia wyrosła jak spod ziemi, to musiało być przeznaczenie.

Wybór zachwycający: długa lista gofrów „na słodko” i podobnego rozmiaru strona „na słono” sprawiły, że dłuższą chwilę przeglądałem wypisane nad barem menu. Składniki podobnie zachwycają, wśród nich klasyczne, takie jak dżem, truskawki czy bita śmietana, ale i bardzo niestandardowe, a pomiędzy nimi masło arachidowe, łosoś czy pesto.

Gofiarnia

Wiedziony pozytywnym doświadczeniem w 8’mym Kwadracie i rządzą nowych doznań wybieram opcję „na słono”. W moim gofrze znalazła się szynka szwarcwaldzka, melon, rokpol, wszystko przystrojone dressingiem miodowo-balsamicznym. Dziewczyna obsługująca jest bardzo miła i starannie podchodzi do robienia gofrów, aczkolwiek na jej miejscu bałbym się tu pracować w pojedynkę wieczorami, gdy klienteli będzie więcej. W trakcie oczekiwania na gofra przyglądam się małemu wnętrzu, które pomimo niewielkiego metrażu i dość trudnego rozkładu, jest calkiem przyjemne. Bardzo fajnym pomysłem są gofrowe świeczniki:

Gofiarnia

W końcu cieplutki gofr trafia w moje ręce – wygląda zachwycająco, pachnie świetnie, na pierwszy rzut oka składniki są świeże, ale jest… bardzo gruby. Gofry na słono są wykonane z ciasta pełnoziarnistego, co sprawia, że ciasto dominuje nad resztą składników, nota bene bardzo dobrze ze sobą zestawionych. Dlatego mam mieszane uczucia: z jednej strony idealne połączenie świetnej jakości składników o wyrazistym smaku, z drugiej gruby kawałek pełnoziarnistego, ciężkiego ciasta, który zdominował całość potrawy i nie pozwolił mi się cieszyć kompozycją. Może to egzemplarz, stworzony specjalnie dla mężczyzny mojej postury?

Gifiarnia

Jestem bardzo pozytywnie nastawiony do wszelkiej maści improwizacji kulinarnych, wprowadzenie nowej jakości – jak jest w przypadku wielu gofrów z Gofiarni – nie jest proste, a bywa wybitnie dobre. Warto przy tym pamiętać o nauce prekursorów, a w tym konkretnie przypadku: im gofr jest cieńszy, tym lepszy. Poza tym świetnie.

GOFIARNIA

Adres: Puławska 11, wejście od Goworka

           02-515 Mokotów, Warszawa, Poland

Godz. otwarcia:

          Pon: 13:00 – 20:00

          Wt. – Niedz.: 10:00 – 20:00

Strona: Facebook

Share This

Share This

Share this post with your friends!