Zaznacz stronę

Po wielkim boomie na surową rybę, wśród suszarni przyszedł czas masowych zamknięć. Sieciówki, które myślały, że utrzymają więcej niż jeden lokal, zwykle zmuszone były podkulić pod siebie ogon. Nie stało się tak w przypadku Hana Sushi, co do którego – jako marki – mam bardzo ambiwalentny stosunek. Z jednej strony uwielbiam lokal Katowicki, o czym pisałem tutaj, natomiast Warszawski, przy Arkadii, jest porażką. Korzystając z podróży służbowej, zdecydowałem się odwiedzić siedzibę w Łodzi.

Do lokalu w Manufakturze podszedłem bardzo ostrożnie, w końcu bliskość centrum handlowego źle wpływa na kuchnię: duży przemiał klientów, nie zawsze wiedzących, czego chcą (rzecz, którą kiedyś usłyszałem w markecie: „nie ma szuszi z kiełbasą?”[„to nie Korea” pomyślałem]). Lokal znajduje się na dziedzińcu, w ciągu restauracji w postindustrialnych budynkach z czerwonej cegły. Na dole bar, na górze stoliki rozstawione na raczej niewielkiej powierzchni.

 

Pierwsze na stół trafia czekadełko, klasyczne już dla wielu restauracji japońskich – surówka skroplona sosem sojowym. Na przystawkę wybieram, ze znanym już Wam upodobaniem, Age Tofu – kawałki smażonego na głębokim tłuszczu twarożka (nie zapominajmy czym jest tofu!), podanego w sosie tentsuyu. Zaskoczył mnie łódzki sposób podania: zamiast tradycyjnie, na płaskim, dobrze wyeksponowanym talerzu, moje tofu dotarło do mnie w głębokiej misce. Czy to sposób na ukrycie małej ilości przybrania z katsuobushi? Smak dania był jak najbardziej poprawny, jednak rozmiar mnie nie usatysfakcjonował.

 

Hana Sushi czekadełko

 surówka z sosem sojowym

 

Hana Sushi Age Tofu

 Age Tofu

Po małym rozdrażnieniu żołądka przystawką, przechodzimy do dań głównych, a tu jeden złoty standard w postaci łososia w sosie teriyaki (sos sojowy + cukier), oraz nowość, specjalne maki w wersji z nigiri z soi, z nadzieniem z kraba! Pierwsze danie niemal zawsze trafia w moje gusta: słodki sos, rozpadający się w ustach łosoś i sporo warzyw, wszystko podane z charakterystycznym, kleistym ryżem. Co do maków mam mieszane uczucia: z jednej strony smaczne, z drugiej niesamowicie zamerykanizowane, chociażby przez nadużycie majonezu. To już nie jest kuchnia japońska, a amerykańska wariacja na jej temat.

 

Hana Sushi Łosoś Teriyaki

łosoś teriyaki

Hana Sushi

sushi nigiri z soi z nadzieniem z kraba

Kolejny plus dla sieci Hana Sushi – poza drobną wpadką z Age, udało się tu uniknąć błędów i stworzyć spokojny, japoński klimat, pomimo otoczenia zabieganego centrum handlowego.

 

HANA SUSHI

Adres: Łódź, ul.Jana Karskiego 5,

Tel: 42 634 00 60

Strona internetowa: www.hanasushi.pl, Facebook

Hana Sushi (Łódź Manufaktura)

Share This

Share This

Share this post with your friends!