Zaznacz stronę

Zmiana jest naturalnym elementem życia, a jednak do niektórych zmian ciężko przywyknąć. Jeszcze rok temu na ulicy Oleandrów miałem dwa bardzo lubiane lokale, po których dziś nie pozostał już ślad: nieodżałowany Nie Zawsze Musi Być Chaos oraz piekarnię znaną jako Bread Bar. W lokalu, w którym znajdował się mój dostawca pieczywa, obecnie otworzono skupiony na drobiu street food, którego nazwę już znacie: „Kurczaki”.

Kurczaki

O ile Bread Bar nie miał zbytnio szans z konkurencją piekarską w postaci pobliskiej Charlotte, tak Kurczaki przynoszą powiew świeżego powietrza, jakość potrzebną na warszawskim rynku. Otóż ćwiartka kurczaka (7zł) nie jest droga, a podana szybko i w miłej atmosferze sprawia, że jest to idealny lokal studencki. Dość chaotyczny wystrój rekompensuje jasnymi kolorami i pozytywną energią, które mogą przywrócić życie w długie, zimowe dni. Do każdego kurczaka dodawane są robione na świeżo sosy, podczas mojej wizyty dostępne były: tandoori, pikantna śliwka i tzatziki.

Kurczaki

Jeśli o smak kurczaka chodzi, mamy do czynienia z upieczonym na rożnie ptakiem, soczystym i dobrym – na szczęście, nie oszczędza się tu na składnikach. Wybór sosów mógłby być większy, acz nie narzekam, w końcu sam widziałem proces ich przygotowania. Poza daniem tytułowym, można kupić tu skrzydełka i pałeczki, zakąski do piwa, chleb i codziennie inną zupę, wszystko w przystępnych cenach.

Kurczaki

Kurczaki uwiodą studentów i ludzi, którzy mają ochotę na dobre, wysokobiałkowe posiłki w miłej atmosferze. Nie oszukujmy się, prosta formuła i wykonanie jest w takim samym stopniu wadą, jak zaletą – brak oparć w kratach, na których nam przyszło siedzieć przeszkadza, a cały wystrój poza radością, nie jest specjalnie piękny. Za to kurczak dobry i to wystarczy, bym wracał!

KurczakiKurczaki

Strona: FB

Adres: Oleandrów 8, Warszawa

Godziny otwarcia:

pon. – czw.: 12:00 – 22:00
piąt. – sob.: 12:00 – 00:00
niedz.: 12:00 – 22:00

Numer telefonu: –

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!