Czy można połączyć naprawdę dobrą kuchnię wysokiej jakości z niskimi cenami i lokalem nie większym, niż foodtruck?
Ohburger jest istniejącym dowodem na to, że takie połączenie jest możliwe. Mała budka, znajdująca się na skrzyżowaniu ulic Rozbrat i Górnośląskiej, jest spełnieniem marzeń każdego burgerożercy. Ale po kolei.
Ohburger’owa budka
Ceny burgerów wahają się tu od 10 złotych za wersję podstawową, po 25 złotych za wypasionego grubasa z podwójną wołowiną (300g) i frytkami. Jako osoba, która często ma ochotę na mięso, a niekoniecznie na zapychające ziemniory, rozdzielenie burgerów z frytkami przyjmuję z uśmiechem na twarzy. Kiedyś, w jednej z warszawskich burgerowni usłyszałem: może pan wziąć burgera bez frytek, ale cena będzie taka sama, jak za zestaw. Podziękowałem.
menu
W Ohburgerze zjadłem Wypas-a, w skład którego wchodziło 150g wołowiny, ser oraz smażony boczek. Do wyboru jest kilka sosów, ja zdecydowałem się na klasyczny miks keczupu i majonezu. Pomimo tego, że mięso było dość mocno wysmażone, był to jeden z najlepszych burgerów, jakie ostatnio jadłem! Przywiódł mi na myśl moją wycieczkę do Stanów, apetyczne burgery z przydrożnych dinerów – autentyczne niebo w gębie! Syte i chrupiące pieczywo, starannie pokrojone i połączone smakowo warzywa oraz sos dopełniły nieba między bułkami.
Warto wspomnieć, że dla miłośników wieprzowiny w menu widnieje specjalna pozycja – Świński Burger, a dla przeciwników mięsnej uczty – Wege Burger.
Wypas Burger
Nie dajcie się zwieść pozorom, nie oceniajcie książki po okładce – budka Ohburgera jest miejscem, gdzie dzieje się prawdziwie amerykańska magia! Sporo szefów dwukrotnie droższych restauracji mogłoby wpaść tutaj na naukę burgerologii stosowanej.
OHBURGER
Adres: Rozbrat, róg Górnośląskiej, Powiśle
Godz. otwarcia:
pon-czw i ndz: 9-21
pt-sob: 9-22
Strona internetowa: Facebook