Bulgogi (불고기) – koreańskie BBQ

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Bulgogi (불고기) – koreańskie BBQ

BULGOGI (불고기)

 

Bulgogi to koreańskie BBQ, jedno z najbardziej znanych tamtejszych dań. Zawiera dobrej jakości wołowinę, zamarynowaną m.in w sosie sojowym, czosnku oraz gruszkach. Mięso przygotowuje się na specjalnym, koreańskim grillu.

Dziś prezentuje Wam przepis, który sama wypracowałam po testowaniu kilku innych.

 

Składniki (na 3 osoby):

– 30 – 50 dag polędwicy wołowej,

– 125 ml sosu sojowego,

– 100 ml wody,

– 4 ząbki czosnku,

– 1 gruszka ( nashi, ale może być też zwykła polska),

– 2 cebule dymki,

– 2 łyżki brązowego cukru,

– 2 łyżki miodu (można pominąć),

– 1 łyżeczka zmielonego imbiru,

– olej sezamowy,

– 1 marchewka,

– sezam,

– sałata włoska,

– ostry dip ssamjang ( 쌈장).

Bulgogi

1. Podstawą bulgogów jest polędwica wołowa, przy jej braku możne być zastąpiona ligawą wołową albo polędwiczką wieprzową. Mięso wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, by lepiej się kroiło.

2. W międzyczasie przygotowujemy marynatę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier oraz miód. Cebulkę (bez szczypiorku) oraz czosnek kroimy bardzo drobno, a gruszkę ścieramy na tarce. Jeśli w domu posiadamy blender, można wszystko w nim zmiksować na papkę. Łączymy składniki w dużej misce, doprawiając imbirem i olejem sezamowym (wedle uznania).

Bulgogi

3. Po 30 minutach wyjmujemy mięso z zamrażalnika i kroimy je na cieniutkie plasterki, najlepiej bardzo ostrym nożem.

4. Wkładamy do marynaty, dodajemy rozdrobniony szczypiorek, paski marchewki oraz sezam.

5. Dokładnie mieszamy przy pomocy dłoni i wkładamy do lodówki na minimum godzinę, jednak warto, by mięso spoczywało w marynacie jak najdłużej, najlepiej całą noc.

Bulgogi

 

6. Na rozgrzanej patelni lub tacce aluminiowej, umieszczonej na grillu, układamy mięso i smażymy, aż ładnie zbrązowieje.

Bulgogi

Bulgogi można przygotować z jungol (전골), otrzymamy wówczas mięso w gulaszu. Ja jednak wolę swoją, sprawdzoną wersję.

7. Umytą sałatę układamy w dłoni. Na nią kładziemy kawałek mięsa, następnie trochę ssamjangu i wszystko zawijamy w zgrabną sakiewkę. Tak przygotowaną porcję od razu zjadamy.

Bulgogi (불고기) - koreańskie BBQ.

Smacznego!

 

Agata

One Response

  1. […] składników jest naprawdę wysoka. Spróbowaliśmy dwóch rodzajów dania: z tofu i z bulgogi (koreańską słodką wołowiną, mój przepis dostępny tutaj). Inne wersje „wkładki” to kurczak curry i kalmary (rym niezamierzony), żałuję, że […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.