BULGOGI (불고기)
Bulgogi to koreańskie BBQ, jedno z najbardziej znanych tamtejszych dań. Zawiera dobrej jakości wołowinę, zamarynowaną m.in w sosie sojowym, czosnku oraz gruszkach. Mięso przygotowuje się na specjalnym, koreańskim grillu.
Dziś prezentuje Wam przepis, który sama wypracowałam po testowaniu kilku innych.
Składniki (na 3 osoby):
– 30 – 50 dag polędwicy wołowej,
– 125 ml sosu sojowego,
– 100 ml wody,
– 4 ząbki czosnku,
– 1 gruszka ( nashi, ale może być też zwykła polska),
– 2 cebule dymki,
– 2 łyżki brązowego cukru,
– 2 łyżki miodu (można pominąć),
– 1 łyżeczka zmielonego imbiru,
– olej sezamowy,
– 1 marchewka,
– sezam,
– sałata włoska,
1. Podstawą bulgogów jest polędwica wołowa, przy jej braku możne być zastąpiona ligawą wołową albo polędwiczką wieprzową. Mięso wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, by lepiej się kroiło.
2. W międzyczasie przygotowujemy marynatę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier oraz miód. Cebulkę (bez szczypiorku) oraz czosnek kroimy bardzo drobno, a gruszkę ścieramy na tarce. Jeśli w domu posiadamy blender, można wszystko w nim zmiksować na papkę. Łączymy składniki w dużej misce, doprawiając imbirem i olejem sezamowym (wedle uznania).
3. Po 30 minutach wyjmujemy mięso z zamrażalnika i kroimy je na cieniutkie plasterki, najlepiej bardzo ostrym nożem.
4. Wkładamy do marynaty, dodajemy rozdrobniony szczypiorek, paski marchewki oraz sezam.
5. Dokładnie mieszamy przy pomocy dłoni i wkładamy do lodówki na minimum godzinę, jednak warto, by mięso spoczywało w marynacie jak najdłużej, najlepiej całą noc.
6. Na rozgrzanej patelni lub tacce aluminiowej, umieszczonej na grillu, układamy mięso i smażymy, aż ładnie zbrązowieje.
Bulgogi można przygotować z jungol (전골), otrzymamy wówczas mięso w gulaszu. Ja jednak wolę swoją, sprawdzoną wersję.
7. Umytą sałatę układamy w dłoni. Na nią kładziemy kawałek mięsa, następnie trochę ssamjangu i wszystko zawijamy w zgrabną sakiewkę. Tak przygotowaną porcję od razu zjadamy.
Smacznego!
Agata
Funkcja trackback/Funkcja pingback