Pieczone pory z Prosciutto di Parma z Gorgonzola Piccante ChNP

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Pieczone pory z Prosciutto di Parma z Gorgonzola Piccante ChNP

Podczas mojej ostatniej wizyty w Akademii Kulinarnej Whirpool dowiedziałem się sporo o tym, jak smakować powinny regionalne, włoskie sery i jak można je zaaranżować. Dziś na warsztat bierzemy Gorgonzolę Piccante ChNP (skrót na końcu oznacza, że nazwa jest chroniona, pochodzi z konkretnego regionu, produkowany jest tradycyjnie). Za przepis dziękuję Akademii Kulinarnej Whirpool!

Składniki:

Pory

  • 1kg porów
  • 100g Gorgonzoli Piccante ChNP
  • 10 plastrów Prosciutto di Parma
  • Sól i pieprz do smaku

Beszamel

  • 0,5l mleka
  • 50g mąki
  • 50g masła
  • Szczypta gałki muszkatałowej
  • Sól i biały pieprz do smaku

Pory:

Odetnij zieloną część porów (zachowaj je na później – przygotujesz z nich bulion lub pyszne chipsy). Białą część dokładnie oczyść i zblanszuj we wrzącej wodzie przez ok. 4-5 minut. Następnie osusz je dokładnie i przetnij wzdłuż.

Beszamel:

Masło rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i cały czas mieszając poczekaj aż się zarumieni i straci surowość. W oddzielnym rondlu podgrzej mleko i gdy mąka się zrumieni dodaj je do rondla cały czas mieszając. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.

Kompozycja dania:

Prosciutto pokrój w 3-4cm paski. Na dno formy do pieczenia wyłóż część beszamelu, ułóż na nim pory, przykryj je plastrami Prosiutto di Parma. Na wierzchu rozłóż resztę beszamelu,a na nim rozłóż małe kawałki Gorgonzola Piccante ChNP.

Piecz w rozgrzanym do 180C piekarniku przez około 10 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Po tym czasie włącz w piekarniku funkcję grilla, zdejmij folię i piecz przez ok. 5 minut, aż wierzch się zarumieni.

Tym sposobem możesz przygotować rózne warzywa: marchewkę, fenkuł czy selera.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.