Zaznacz stronę

To już kolejny przepis, który zawdzięczam współpracy Akademii Kulinarnej Whirpool i Quality European Food. Najlepszym wyborem do tego dania byłoby Prosciutto San Daniele ChNP – o czym miałem okazję przekonać się podczas warsztatów, w domu jednak nie udało mi się tego składnika dostać, dlatego na zdjęciach jest zwykłe prosciutto crudo.

Składniki

  • 12 plastrów prosciutto
  • 250 gr chleba tostowego
  • 2 gruszki
  • 250 gr sera ricotta
  • łyżka masła
  • garść orzechów
  • 4 łyżeczki miodu
  • tymianek

Przygotowanie

Kromki chleba tostowego wkładamy na sześć minut do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do momentu, aż się lekko zarumienią. Na patelni, podprażamy orzechy, następnie kroimy je na duże kawałki. Na oddzielnej patelni, z nieprzywierającą powłoką, rozpuszczamy łyżkę masła, wykładamy pokrojone w paseczki gruszki i dodajemy miodu. Jak tylko gruszki się skarmelizują, zdejmujemy patelnię z ognia. Podpieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, na wierzchu rozprowadzamy ser ricotta, wykładamy kilka plasterków skarmelizowanej gruszki, posypujemy prażonymi orzechami, oprószamy kilkoma listkami tymianku, na koniec układamy na wierzchu prosciutto.

Share This

Share This

Share this post with your friends!