To już kolejny przepis, który zawdzięczam współpracy Akademii Kulinarnej Whirpool i Quality European Food. Najlepszym wyborem do tego dania byłoby Prosciutto San Daniele ChNP – o czym miałem okazję przekonać się podczas warsztatów, w domu jednak nie udało mi się tego składnika dostać, dlatego na zdjęciach jest zwykłe prosciutto crudo.
Składniki
- 12 plastrów prosciutto
- 250 gr chleba tostowego
- 2 gruszki
- 250 gr sera ricotta
- łyżka masła
- garść orzechów
- 4 łyżeczki miodu
- tymianek

Przygotowanie
Kromki chleba tostowego wkładamy na sześć minut do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do momentu, aż się lekko zarumienią. Na patelni, podprażamy orzechy, następnie kroimy je na duże kawałki. Na oddzielnej patelni, z nieprzywierającą powłoką, rozpuszczamy łyżkę masła, wykładamy pokrojone w paseczki gruszki i dodajemy miodu. Jak tylko gruszki się skarmelizują, zdejmujemy patelnię z ognia. Podpieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, na wierzchu rozprowadzamy ser ricotta, wykładamy kilka plasterków skarmelizowanej gruszki, posypujemy prażonymi orzechami, oprószamy kilkoma listkami tymianku, na koniec układamy na wierzchu prosciutto.
