Leniwe na wiejski twarogu aromatyzowane Soplicą…

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Leniwe na wiejski twarogu aromatyzowane Soplicą…

W zeszłym tygodniu byłem gościem warsztatów kulinarnych, które dla Soplicy poprowadził uzdolniony Kuba Korczak (w asyście Szymona Dudka). Dziś dzielę się z Wami przepisem, który tam podłapałem. Smacznego!

W doborowym towarzystwie: Kobieta Gotująca i Zoriana Zozulia (RIE World), które razem ze mną brały udział w warsztatach…

Opublikowany przez Good Place Warsaw Czwartek, 26 września 2019

Leniwe na wiejskim twarogu od Pani Eli aromatyzowane Soplicą Pigwową z lodami z zsiadłego mleka, okruchami w palonym maśle i konfiturą różaną na bazie Soplicy Malinowej i Truskawkowej

Składniki dla dwóch osób:

Leniwe:

– Soplica Pigwowa – 120 ml

– twaróg – 150 g

– jaja „0” – 1 szt.

– mąka pszenna uniwersalna – 50 g

– mąka pszenna tortowa – 50 g

– sól

– masło – 50 g

– bułka tarta – 50 g

– cukier – 20 g

Lody z zsiadłego mleka:

– zsiadłe mleko 100 ml

– laska wanilii

– cukier 50 g

– śmietanka 30% – 200 ml

– olej kokosowy – duża czubata łyżka

Lody w wersji łatwiejszej:

– dobrej jakości lody waniliowe – 200 g

– zsiadłe mleko – 100 ml

Okruchy w palonym maśle:

– czerstwy chleb lub bułka – 50 g

– masło – 50 g

– sól

Konfitura:

– Soplica Malinowa – 50 ml

– Soplica Truskawkowa – 25 ml

– konfitura malinowa – 50 g

– konfitura truskawkowa – 50 g

– konfitura z płatków róży – 50 g

– kardamon mielony

– imbir mielony

– cynamon mielony

Sposób przygotowania:

Soplicę Pigwową podgrzewamy w rondlu, doprowadzamy do delikatnego wrzenia, odparowujemy przez ok. 1 min i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wrzucany twaróg, jajko, mąki, dwie szczypty soli oraz wlewamy ostudzoną Soplicę Orzech Włoski. Całość wyrabiamy ręką, łyżką lub w robocie kuchennym z odpowiednią końcówką. Na blacie rozsypujemy mąkę i rozprowadzamy równomiernie. Delikatnie rolujemy walce, które następnie tniemy na kawałki. Kluski wrzucamy na gotująca się, osoloną wodę i gotujemy ok. 2 min od wypłynięcia. Wyciągamy jedną i upewniamy się czy ciasto w środku jest już ścięte. Jeśli nie spożywamy ich od razu to odcedzone wrzucamy (hartujemy) do zimnej wody, by potem móc je podgrzać. Przed podaniem klusek wrzucamy je na patelnie, na której wcześniej zrumieniliśmy na maślę bułkę tartą. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Do maszyny do lodów wrzucamy wszystkie składniki wraz z nasionami laski wanilii. Włączamy i ucieramy lody na gładką masę. Przechowujemy w zamrażalniku, wyjmujemy chwilę przed podaniem, aby lekko odtajały. Wersja łatwiejsza polega na szybkim i dokładnym połączeniu w misce lodów waniliowych z zsiadłym mlekiem. Sposób przechowywania i podania jest taki sam.

Z pieczywa formujemy równomierne okruchy o wielkości ok. 0,5 cm. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, aby nabrało lekko orzechowego koloru. Następnie na patelnię wrzucamy okruchy, równomiernie rozprowadzamy masło na ich powierzchni, mieszając szybko i dokładnie.

Do rondelka wlewamy Soplicę Malinową i Soplicę Truskawkową. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy konfitury oraz po małej szczypcie każdej z przypraw. Wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Po ostudzeniu możemy przechowywać w słoiku, w lodówce. Łączymy całość z gorącymi kluskami, podając z gałką lodów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.