Zaznacz stronę

Łódeczki ziemniaczane faszerowane kurczakiem

Mięso drobiowe to jedno z lepszych źródeł białka, a w połączeniu z sycącymi węglowodanami z ziemniaków, daje pełnowartościowy i sycący obiad. Warto przy tym obalić mit – jeszcze do niedawna słyszało się o „nafaszerowanym” drobiu – stosowanie hormonów i stymulatorów wzrostu w hodowli jest od dawna zakazane w całej UE. Wybierając europejski drób, wybieracie najwyższą jakość. To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja!

Składniki:

ziemniaki średniej wielkości — 8 sztuk

polska pierś z kurczaka — 300 gramów

cebula — 1 sztuka

ząbek czosnku — 2 sztuki

pieczarki — 200 gramów

ricotta — 1 sztuka

wędzony chudy boczek — 100 gramów

olej roślinny — 3 łyżki

^

Krok pierwszy

Piekarnik nagrzej do 180°C . W międzyczasie umyj ziemniaki, osusz, natrzyj z wierzchu olejem. Wstaw do piekarnika na około ok. 45 minut. Sprawdź, czy są już miękkie, jeśli tak – wystudź je. Przekrój na pół i wydrąż, zachowując skórkę i miąższ.

^

krok drugi

Pierś z polskiego kurczaka umyj, pokrój w kostkę i przypraw do smaku. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmaż na patelni do momentu wytopienia się tłuszczu. Nadmiar tłuszczu usuń z patelni, wrzuć pokrojone piersi i delikatnie je przesmaż.

^

Krok trzeci

Cebule pokrój w plastry, pieczarki umyj i rozdrobnij, przecinając duże kawałki na pół. Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kurczaka i podsmaż chwile wszystko razem na patelni. Ser zetrzyj na tarce.

^

Krok Czwarty

Do miski przełóż podsmażonego kurczaka z warzywami i połącz z miąższem z ziemniaków, grzyby, czosnek, oraz połowę startego sera. Całość dopraw do smaku. Otrzymanym w ten sposób farszem napełnij połówki ziemniaków. Posyp je z wierzchu pozostałym tartym serem. Ułóż na blasze do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około ok. 20 minut.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Share This

Share This

Share this post with your friends!