Mazurek orzechowy

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy od zawsze towarzyszy Wielkanocy w domu moich rodziców. Przepis pochodzi z książki z urwaną okładką, która ma dla mnie wartość sentymentalną. Szybki i bardzo słodki, taki jaki powinien być mazurek :). Składniki: Ciasto:

– 340g mąki,

– 165g margaryny,

– 115g cukru pudru,

– 1 jajko,

– 1 żółtko,

– 1 torebka cukru wanilinowego.

Masa orzechowa:

– 90g mielonych orzechów,

– 43g cukru pudru,

– kilka łyżek śmietany 30%.

Pomada:

– 125 ml śmietany 30%,

– 220g cukru,

– ½ opak. cukru wanilinowego.

Ponadto:

– 1 białko,

– suszone owoce do dekoracji, np. orzechy włoskie, rodzynki, morele, suszone śliwki.

Składniki do ciasta.

Składniki do ciasta.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę. Siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier, całe jajko i żółtko oraz cukier wanilinowy. Białko chowamy do lodówki. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Po upływie czasu dzielimy ciasto na trzy części. Jedną część pozostawiamy w lodówce. Z pozostałych dwóch wyklejamy na blaszce dwa kwadraty i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C, na rumiano.

Rumiane blaty :)

Rumiane blaty 🙂

W międzyczasie przygotowujemy masę orzechową. Do zmielonych orzechów dodajemy cukier puder oraz śmietankę. Gdy ciasto już ostygnie po wyjęciu z piekarnika, rozsmarowujemy na nim masę orzechową, pozostawiając trochę miejsca z każdego brzegu. Następnie, robimy ranty oraz krateczkę z pozostawionego ciasta. Smarujemy białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (185°C) i pieczemy, aż kratka się zarumieni (około 15 minut).

Zmielone orzechy

Zmielone orzechy

Śmietanę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym, stawiamy na silnym ogniu. Gotujemy około 10 minut od zawrzenia, często mieszając. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i ucieramy aż do zgęstnienia.

Pomada oraz masa orzechowa.

Pomada oraz masa orzechowa.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ostygnie, rozsmarowujemy grubą warstwą pomadę na mazurku i dekorujemy według uznania.

Smacznego!

Agata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.