Zaznacz stronę
Pyszne porcje gotowego deseru :)

Pyszne porcje gotowego deseru 🙂

 

Patbingsu jest najbardziej popularnym, chłodzącym deserem podczas pory letniej w Korei. Jego podstawą jest rozdrobniony lód oraz słodka czerwona fasola. Podawany jest w miseczce z różnymi dodatkami: słodkim zagęszczonym mlekiem, świeżymi owocami, kawałkami klusek ryżowych, żelków itp.

A oto moja własna wariacja na ten temat…;)

Składniki:

– 1 puszka fasoli lub gotowa słodka fasola w puszce – do kupienia w sklepie z kuchnia orientalną,

– 2-3 łyżki cukru,

– 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka,

– świeże owoce do wyboru: banan, kiwi, truskawki, itp., lub mogą być to owoce z puszki tzw. koktajl owocowy,

– żelki, pianki marshmallow,

– opcjonalnie kilka klusek ryżowych,

– woda mineralna do lodu.

Ponadto: woreczki do lodu, malakser/robot kuchenny lub maszyna do rozdrobnienia lodu.

Kilka godzin wcześniej przygotowuję kostki lodu. Na jedną porcję przypada mniej więcej 15 kostek lodu w zależności od wielkości miseczki.

Jeśli nie zakupiłam gotowej już fasoli, przerzucam zwykłą do garnka i podgrzewam.  Gdy jest lekko ciepła dodaje cukru i gotuje na małym ogniu 5 minut. Delikatnie mieszam kilka razy, tak by fasola się nie rozpadła. Odstawiam do ostygnięcia.

 

lód

 

 

W między czasie kroję resztę składników w kostkę. Gdy pasta z fasoli ostygnie, rozdrabniam lód na proszek.

Przekładam do miseczki, polewam kilkoma łyżkami mleka, układam owoce oraz inne dodatki.

Podaję natychmiast.

Smacznego! 😀

Agata 

Share This

Share This

Share this post with your friends!