Patbingsu jest najbardziej popularnym, chłodzącym deserem podczas pory letniej w Korei. Jego podstawą jest rozdrobniony lód oraz słodka czerwona fasola. Podawany jest w miseczce z różnymi dodatkami: słodkim zagęszczonym mlekiem, świeżymi owocami, kawałkami klusek ryżowych, żelków itp.
A oto moja własna wariacja na ten temat…;)
Składniki:
– 1 puszka fasoli lub gotowa słodka fasola w puszce – do kupienia w sklepie z kuchnia orientalną,
– 2-3 łyżki cukru,
– 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka,
– świeże owoce do wyboru: banan, kiwi, truskawki, itp., lub mogą być to owoce z puszki tzw. koktajl owocowy,
– żelki, pianki marshmallow,
– opcjonalnie kilka klusek ryżowych,
– woda mineralna do lodu.
Ponadto: woreczki do lodu, malakser/robot kuchenny lub maszyna do rozdrobnienia lodu.
Kilka godzin wcześniej przygotowuję kostki lodu. Na jedną porcję przypada mniej więcej 15 kostek lodu w zależności od wielkości miseczki.
Jeśli nie zakupiłam gotowej już fasoli, przerzucam zwykłą do garnka i podgrzewam. Gdy jest lekko ciepła dodaje cukru i gotuje na małym ogniu 5 minut. Delikatnie mieszam kilka razy, tak by fasola się nie rozpadła. Odstawiam do ostygnięcia.
W między czasie kroję resztę składników w kostkę. Gdy pasta z fasoli ostygnie, rozdrabniam lód na proszek.
Przekładam do miseczki, polewam kilkoma łyżkami mleka, układam owoce oraz inne dodatki.
Podaję natychmiast.
Smacznego! 😀
Agata