Zaznacz stronę

쌈장 Ssamjang

SAMSUNG CSC

Dzisiaj udostępniam Wam przepis na ostry dip prosto z Korei.  Można zakupić go w sklepie orientalnym, aczkolwiek ja wolę zrobić go sama.

Sssamjang stanowi dodatek do przeróżnych mięs oraz warzyw. Doskonale nadaje się do bulgogi (불고기)– koreańskiego BBQ.

Składniki:

– 2 łyżki gochujang (고추장) – pasta chili,

– 1 łyżka doenjang (된장) – pasta sojowa,

– 1 łyżeczka brązowego cukru,

– 1 drobno pokrojona cebula dymka (ze szczypiorkiem),

– pół cebuli,

– 1 duży ząbek czosnku,

– 1 łyżka oleju sezamowego,

– 2-3 łyżki podprażonych ziaren sezamu.

Cebule i czosnek drobno kroimy. Prażymy sezam na suchej patelni i łączymy wszystkie składniki razem.

Gotowe 🙂

Agata

Ssamjang

 

Kilka ciekawostek:

Gochujang (고추장) to ostra pasta której podstawą jest czerwona papryka chili, kleisty ryż, fermentowana pasta z soi oraz sól. W oryginale była produkowana właśnie z tych składników i wystawiana na słońce w glinianych garnkach, aby mogła dojrzeć.

Doenjang (된장) to pasta sojowa wytwarzana ze sfermentowanej soi. Wysuszone ziarna soi gotuje się i mieli na papkę z grubymi kawałkami. Następnie masę formuję się w prostokątne bloki i zawiesza na suchych liściach ryżu. Pozostawia do sfermentowania w dobrze wentylowanych pomieszczeniach na około trzy miesiące.  Po tym czasie bloki przekładane są do wielkich glinianych słojów i zalewane solanką. Po miesiącu otrzymujemy pastę doenjang oraz sos sojowy ganjang (간장).

Ganjang (간장) – to koreański sos sojowy otrzymywany podczas produkcji doenjang.

Gochujang, doenjang oraz ganjang stanowią trzy podstawowe składniki kuchni koreańskiej.

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!