쌈장 Ssamjang
Dzisiaj udostępniam Wam przepis na ostry dip prosto z Korei. Można zakupić go w sklepie orientalnym, aczkolwiek ja wolę zrobić go sama.
Sssamjang stanowi dodatek do przeróżnych mięs oraz warzyw. Doskonale nadaje się do bulgogi (불고기)– koreańskiego BBQ.
Składniki:
– 2 łyżki gochujang (고추장) – pasta chili,
– 1 łyżka doenjang (된장) – pasta sojowa,
– 1 łyżeczka brązowego cukru,
– 1 drobno pokrojona cebula dymka (ze szczypiorkiem),
– pół cebuli,
– 1 duży ząbek czosnku,
– 1 łyżka oleju sezamowego,
– 2-3 łyżki podprażonych ziaren sezamu.
Cebule i czosnek drobno kroimy. Prażymy sezam na suchej patelni i łączymy wszystkie składniki razem.
Gotowe 🙂
Agata
Kilka ciekawostek:
– Gochujang (고추장) to ostra pasta której podstawą jest czerwona papryka chili, kleisty ryż, fermentowana pasta z soi oraz sól. W oryginale była produkowana właśnie z tych składników i wystawiana na słońce w glinianych garnkach, aby mogła dojrzeć.
– Doenjang (된장) to pasta sojowa wytwarzana ze sfermentowanej soi. Wysuszone ziarna soi gotuje się i mieli na papkę z grubymi kawałkami. Następnie masę formuję się w prostokątne bloki i zawiesza na suchych liściach ryżu. Pozostawia do sfermentowania w dobrze wentylowanych pomieszczeniach na około trzy miesiące. Po tym czasie bloki przekładane są do wielkich glinianych słojów i zalewane solanką. Po miesiącu otrzymujemy pastę doenjang oraz sos sojowy ganjang (간장).
– Ganjang (간장) – to koreański sos sojowy otrzymywany podczas produkcji doenjang.
Gochujang, doenjang oraz ganjang stanowią trzy podstawowe składniki kuchni koreańskiej.
Funkcja trackback/Funkcja pingback