Słodki tort z serem Mozarella STG i kremem malinowym

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Słodki tort z serem Mozarella STG i kremem malinowym

Jeszcze niedawno zapraszałem do wspólnego gotowania przy okazji ostatniej wizyty w Akademii Kulinarnej Whirpool, jeśli ktoś przeoczył:

Pieczone pory z Prosciutto di Parma z Gorgonzola Piccante ChNP

A już, dzięki szkoleniom True Italian Taste, podsuwam kolejny przepis, tym razem na słodki tort z serem Mozarella STG i kremem malinowym. tu najważniejszy jest składnik! Dlatego zachęcam do korzystania z Mozarelli ze znakiem jakości STG (Specialità Tradizionale Garantita).

Składniki

  • 150 g pełnoziarnistych ciastek
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 500 g sera Mozarella STG
  • 400 g ubitej śmietany
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml tłustego mleka
  • 90 g cukru pudru
  • 15 g żelatyny

Coulis malionwe

  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dwie gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania

Tort

Kruszymy białą czekoladę, którą następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Blendujemy ser mozarella z ciepłym mlekiem, dodajemy czekoladę i żelatynę. Odkładamy do lodówki, aż zgęstnieje, a następnie dodajemy bitą śmietanę. Blendujemy ciasteczka z masłem i cukrem, przekładamy do formy o średnicy 20cm. Przekładamy na nie masę z mozzarelli wyrównując powierzchnię za pomocą łyżki. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin (lub w zamrażarce – na około 20 minut). Serwujemy porcje ciasta na talerzykach wraz z coulis malinowym.

Coulis malionwe

Aby przygotować coulis, wrzucamy 2 gałązki rozmarynu na patelnię, lekko je prażymy i po 3-4 minutach dodajemy owoce. Czekamy, aż nieco odparują – w ciągu 2-3 minut powinny oddać swoje soki. Dodajemy cukier puder, sok z cytryny i mieszamy trzepaczką, aż wszystko dobrze się połączy. Następnie gotujemy jeszcze minutę na małym ogniu. Przecieramy przez sito o drobnych oczkach w celu usunięcia wszelkich nasion

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.