Zaznacz stronę

104952201.Fv0anmCG.0224chocorangeHoł, hoł, hoł!

 

Czy jest coś, co bardziej kojarzy się ze świętami, niż zapach pomarańczy? Moi dziadkowie zwykli nabijać je goździkami, ja natomiast zacząłem robić kandyzowane plasterki pomarańczy w czekoladzie, które nie tylko są lubiane przez moją rodzinę, ale też zdobywają szturmem wszystkie około świąteczne imprezy.

Przy doborze składników istotna jest wysoka jakość pomarańczy – nie chcemy, żeby skórka smakowała konserwantami.

Składniki:

2 duże pomarańcze

2 szklanki cukru

tabliczka ciemnej czekolady (powyżej 70%)

 

Przygotowanie:

Pomarańcze czyścimy, kroimy na szerokie plastry. Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy pomarańcze tak, aby były w całości zakryte płynem. Gotujemy około godziny, co jakiś czas przekładając tak, żeby równomiernie się gotowały. Szkliste pomarańcze wyciągamy na papier do pieczenia, lub odwieszamy na patyczkach do wystygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy (najlepiej w kąpieli wodnej), po czym maczamy w niej pomarańcze. Ponownie zostawiamy do wyschnięcia.

Voila!

104952201.Fv0anmCG.0224chocorange

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!