Zaznacz stronę

Beton spija promienie słońca, ludzie częściej wyjeżdżają, niż wracają, a Warszawa zwolniła do tego stopnia, że Poniatowski bywa czasem przejezdny. Szaleństwo wakacyjne dla uczniów już dobiega końca, dla studentów – pod warunkiem braku kampanii wrześniowej – wciąż trwa, sezon urlopowy przemija, a ja standardowo jestem głodny. Nihil novi powiecie, więc w kategorii „nic nowego” napiszę o miejscu znanym, lubianym, docenianym i odpowiednio mięsnym.

Adler znajduje się nieopodal Placu Trzech Krzyży, jest osobno stojącym budynkiem na prawo od Domu Dochodowego (wewnątrz którego znajduje się m.in. AleGloria), przy ulicy Mokotowskiej. Kuchnia niemieckia, bawarska, miejsce wypełnione garniturami z pobliskich biur, wnętrze zadbane, jednak proste i tematycznie dopasowane. Karta obfituje w przysmaki takie jak: galaretka z nóżek wieprzowych, kaszanka smażona z jabłkami i cebulą (polecam), pierogi (Schwabische Maultaschen) czy sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną. Jednak prawdziwe przysmaki znajdują się w sekcji dań z rusztu.

Adler

Na początek camembert smażony z borówkami, przystrojony plastrami pomarańczy. Miękki i rozpływający się w ustach ser jest bardzo dobrym wstępem przygody z tutejszą kuchnią, równie smacznym, co obfitym w kalorie – ale to dobrze, jak na niemieckiego chłopa przystało (no dobrze, śląskiego), potrzebuję sporo energii!

Adler

Polędwica wołowa z grzybami w śmietanie, domowymi frytkami i jarzynami to zdecydowanie najlepszy wybór w tym miejscu. Mięso zachwyca nie tylko rozmiarem, ale i idealnym stopniem wysmażenia, odpowiednio doprawionym sosem i grzybami. Odpuszczam nawet grzech gotowych ćwiartek ziemniaczanych – choć szkoda, bo kiedyś były robione na miejscu.

Adlera znam z wielu wizyt i szczerze polecam, bo poziom pozostaje wysoki, co w przypadku znanej lokalizacji wcale nie jest takie oczywiste. Jest to idealne miejsce na mięsny obiad, choć ceny są stosunkowo wysokie – lokalizacja robi swoje. Warto też sprawdzić obecne menu kurkowe, grzyby są nieodłącznym elementem kuchni niemieckiej, a kurki należą do moich ulubionych!

Adler
Adres: Mokotowska 69, Warszawa
Strona: www.adlerrestauracja.pl
Godziny otwarcia:
pon. – pt: 10 – 24
niedz. 13 – 24
Numer telefonu: 22 628 73 84

Adler

Adler Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Share This

Share This

Share this post with your friends!