…bez tego 15 lat nie byłoby możliwe (Banjaluka)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

…bez tego 15 lat nie byłoby możliwe (Banjaluka)

15 lat na kulinarnej mapie Warszawy, a ja nigdy o Banjaluce nie pisałem? Skandal, czas to natychmiast poprawić, zwłaszcza, że swego czasu bywałem tu regularnie: oferta zawiera nie tylko promocyjne śniadania, są też lunche i spory wybór dań à la carte. Restauracja znajduje się w piwnicy kamienicy nieopodal metra Świętokrzyska i jest zaaranżowana w surowym, niemal rockowym stylu, o czym świadczy blacha ryflowana na wspornikach, czy charakterystyczne, żeliwne krzesełka. Nie brakuje ozdób i bibelotów, wiszących żarówek i (ponieważ piszę o wizycie grudniowej) choinek oswajających to pozornie dzikie wnętrze.

Na miejscu dowiaduję się, że jest tu kuchnia europejska i nie jest to kłamstwo, natomiast większość dań pochodzi ze Słowenii (ramstek), Turcji (lachmacun), Serbii (čorba)… Bałkany pełną gębą. Zdecydowanie pozytywnie nastawiony, zaczynam od charakternych zup, z których ten obszar słynie i… Zawodzę się, ponieważ piętnaście minut po zamówieniu riblja čorba (14,90PLN) czyli zupy rybnej z mulami i dorszem dowiaduję się, że „się skończyła”. Zamieniam ją na jagnjeca čorba (14,90PLN), pikantną zupę z wkładką jagnięcą. Przyznać muszę, że zagęszczana mąką čorba jest smakowita, przyjemnie drażni ostrością język, wkładka znowu pozwala nasycić pierwszy głód.

Przyjść do tego typu restauracji i zamówić sałatkę to jak wpaść do panienki lekkich obyczajów na debatę filozoficzną… Lub nie? Opruge repe (26PLN) to nawet nie sałatka, choć pod takim hasłem znajdziemy ją w karcie. To raczej coś zbliżonego do idei poke bowla, czyli marynowany burak, marynowana marchew, pieczona dynia, sezam biały, kiełki słonecznika i groszku, wszystko zdrowe i smaczne. Oczywiście, moje serce zdobył kurczak w korzennych przyprawach, za to miło jest pochrupać chipsy z lawasza.

Gurmanska pljeskavica (30,90PLN) nazywana czasem serbskim burgerem, tu zamówiona przeze mnie w wersji gurmańskiej to wołowo-wieprzowy kotlet z grilla. Dzięki dodatkom wędzonego sera, boczku i ostrej czuszki jest niesamowicie aromatyczny i soczysty, jednak przemówi wyłącznie do zagorzałych entuzjastów czerwonego mięsa. Jako dodatki pojawiają się dwa, skrajnie różne sosy: delikatny i łagodzący miętowy oraz naprawdę ostry, tradycyjny ajvar.

Banjaluka to miejsce z dobrą tradycją, które konsystentnie utrzymuje poziom – bez tego 15 lat nie byłoby możliwe! Brakuje tu ekscytujących zaskoczeń, obsługa też wydaje się odrobinę zagubiona, jednak solidne, smakowite jedzenie o mocnym charakterze wynagradza powyższe braki.

Banjaluka


Szkolna 2/4
Warszawa

22 828 10 60
.
www.banjaluka.pl
pon-pt
sob
ndz
12:00-00:00
10:00-00:00
12:00-00:00
Banjaluka Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.