Zaznacz stronę

Zwykle nie zaczynam od zdjęcia. Tym razem pozwoliłem sobie na to, ponieważ Bar Nad Stawem, zgodnie z nazwą, znajduje się nad przeuroczym rozlewiskiem, które wprost idealnie nadaje się do letnich obiadów, posiadówek i imprez. To jest bar, nie rozlewisko – pomimo mojej wciąż rosnącej fantazji, nie wskoczyłbym popływać.

Zagrajmy w siatę

Obiekt jest ogromny, są stoliki pod wiatą, na pomoście i trawie, jest kolorowy plac zabaw dla dzieci. Po drugiej stronie budynku służącego za kuchnię są dwa boiska do siatkówki, co przypomniało mi, że nie grałem już… Ze dwa lata? Cały klimat – zwłaszcza drewniany pomost – sprawia, że czuję się tu jak na Mazurach.

Jest to smażalnia ryb, są też pozycje z grilla, w tym kiełbaski i kurczak. Frytki i surówka, plastykowe tacki, kartonowe talerze i plastykowe sztućce – nie da się tu nic nowego odkryć, forma niejako ogranicza. Jednak w tej konwencji nie da się oszukać, produkt gra pierwsze skrzypce i po jednym gryzie wiemy, czy jest dobrze. A tu zdecydowanie jest.

Ryba lubi być zjedzona

Zupa rybna (12PLN) z kaszą jest gęsta od wkładki i pikantna, tak jak powinno być. Wkładka to ryby, na których była gotowana: leszcz, dorsz i łosoś. Jest makaron zacierki, bulion warzywny z przewagą pomidorów.

Pstrąg z grilla (8PLN/100gr), obowiązkowo z frytkami i surówką, ma złocistą skórkę i miękkie wnętrze (w sumie – jak ja latem). Masełko z pietruszką na górze – czadowa sprawa, warto czasem przypomnieć sobie, że pstrąg to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. A i mocno osadzona w polskiej tradycji kulinarnej – ktoś słyszał o „pstrągu na niebiesko”? Warto zwrócić uwagę, że ryba tu podana nie jest największa – większe zwykle są stare bądź przekarmione, ergo gorsze.

Filet z halibuta (11PLN/100gr) jest dla tych, którzy nie znoszą widoku rybiej głowy. Osobiście nie robi ona na mnie żadnego wrażenia, jednak wiem, że zwłaszcza wśród płci pięknej potrafi zabić apetyt. Halibut to jedna z najpowszechniej jedzonych ryb, dzięki wysokiej zawartości białka i relatywnie niskiej tłuszczu, jest dobry dla tych, którzy dbają o linię. Usmażony i podany z cytryną, jest jedną z prostych przyjemności, których nie muszę sobie odmawiać.

Wywczas w Wawie

Smażalnia ryb w malowniczym miejscu, ogromna przestrzeń na spotkanie w gronie znajomych czy mecz siatkówki. Bar Nad Stawem spełnia rolę warszawskich Mazur, można też poczuć się tu przez chwilę jak nad morzem (tylko ceny są niższe). Ponieważ zaplanowałem sobie dłuższy urlop na październik, jego przedsmak dobrze mi zrobił – była to bardzo miła odmiana od miejskiej rutyny.

Bar Nad Stawem


Modlińska 342
Warszawa

608 358 144
.
barnadstawem.pl
pon
wt-ndz
14:00-21:00
12:00-21:00

Share This

Share This

Share this post with your friends!