Warning: Declaration of Mesmerize_Logo_Nav_Menu::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/ddn/domains/goodplacewarsaw.pl/public_html/wp-content/themes/mesmerize-pro/inc/Mesmerize_Logo_Nav_Menu.php on line 0

Warning: Declaration of Mesmerize_Logo_Page_Menu::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/ddn/domains/goodplacewarsaw.pl/public_html/wp-content/themes/mesmerize-pro/inc/Mesmerize_Logo_Page_Menu.php on line 0
W pamięć zapada (Dobra) – Good Place Warsaw

W pamięć zapada (Dobra)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

W pamięć zapada (Dobra)

Co tu było wcześniej? Już nie pamiętam, a przecież mówię znajomym, że Saską to ja znam jak własną kuwetę. Obok jest zakład fotograficzny, ostatni tego typu – pani Celina Osiecka robi zdjęcia czarno-białe, ręcznie retuszuje je miękkim ołówkiem. Niezmiennie, od 1962 roku. Lokal przy Zwycięzców 21 też należy do ciekawych, jest tu śliczny ogródek, który wykorzystaliśmy przy zdjęciach – wspólnie, ponieważ na Dobrą drogę sprowadziła mnie Głodna Dorota.

Omlet zapiekany z szarpaną wołowiną

Szefem kuchni jest tutaj Michał Miłoszewski, kierunek to Francja i okolice. Zaczynamy od sprawdzenia śniadań, i tak opcji nie brakuje, każde danie dostępne jest w kilku wersjach. Tosty francuskie z jajkiem poche i awokado (16PLN) brzmią jak spełnienie mokrych, milenialnych snów i podobnie smakują. Znaczy się: dobrze, hedonistycznie.

Omlet zapiekany z szarpaną wieprzowiną (20PLN) to zabawa dla dużych chłopców, lubię konkret na początek dnia! Niestety, wnętrze dość jednostajne, nudnawe – tu z odsieczą przychodzi awokado z solą himalajską, które dodaje niezbędnego rumieńca. Uwaga! Porcja definitywnie z tych większych.

Kaczka pieczona z kopytkami na maśle i burakami marynowanymi

Menu nie jest przesadnie długie, za to treściwe. Nie brakuje sezonowanych mięs, są tatary – w tym z buraka, co niedawno było kwestią ogromnego sporu podczas jednego spotkania kulinarnego „czy tatarem nazywać możemy coś, co nie jest posiekaną wołowiną?” – drób i trochę mąki. Zaczynam od krewetek z chorizo (39PLN) – delikatna pomidorowa zalewa łączy się tu z pikantnym chorizo, co przyjemnie uwypukla charakter owoców morza. Czosnek tu nie zaskakuje, ale to też nie ma zaskakiwać, ma smakować.

Kaczka pieczona z kopytkami na maśle i burakami marynowanymi to spotkanie w pół drogi, przyjemność płynąca z kuchni francuskiej, polski produkt, sukces. Nie wyobrażam sobie kuchni bez masła, a tu użyte liberalnie, lecz z głową, daje odpowiednią satysfakcję.

Dobra rada

Dobra jest godna polecenia, jest tu elegancko i przyjemnie, jest szeroka karta z bezproblemową kuchnią. Z pozycji, których muszę tu jeszcze spróbować jest jeszcze na pewno rosół z kapłona (wykastrowanego i specjalnie utuczonego koguta) oraz stek T-bone. W pamięć zapadają bogate śniadania, co wcale nie jest oczywiste.

Dobra, Zwycięzców 21, 533 210 222

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.