Zaznacz stronę

Wolnostojący domek przy ulicy Francuskiej okolony imponującą roślinnością może onieśmielać – ma w sobie coś z elitarnych klubów, które widujemy w amerykańskich filmach o zepsutej młodzieży. Za zdobionym szyldem dumnie wieszczącym „Dom Polski”, znajduje się alejka prowadząca do ciężkich, przeszklonych drzwi. Wewnątrz białe obrusy, przestronne wnętrza i elegancko ubrana obsługa. Co to dla mnie oznacza? Albo bardzo udane spotkanie z polską tradycją, albo wprost przeciwnie, kolejny przerost formy nad treścią. A jak było? Zawitajmy w gościnnych, nadwiślańskich progach.

Dom Polski

Pierwsza pochwała dla obsługi, która zarówno jest uprzejma i profesjonalna, jak i nie narzuca się ze swoją obecnością. Częstym problemem miejsc nastawionych na „eventy”, obiady rodzinne i wszystkie inne okoliczności, bywają zbyt gęsto ustawione stoły – w tym przypadku niezbędna przestrzeń jest zachowana, a separacja na sale pomaga utrzymać porządek. Urocza oranżeria prosi się o wizytę późną wiosną lub latem. Z karty wybieram na początek tatar z łososia z czerwonym kawiorem bogato doprawiony (39zł) oraz kiszony czerwony barszcz z kruchym pasztecikiem (18zł). Łosoś to doskonałe przeżycie kulinarne, podany z kaparami na przyozdobionym miodem talerzu, ma mocno ziołowy smak, a odrobina kawioru dodaje nie tylko koloru. Barszcz cierpi na syndrom zupy regionalnej – od dziecka wychowany na ostrzejszej, bardziej pieprznej wersji, zatęskniłem tu za wyrazistym charakterem. Ciasto pasztecika przywodzi na myśl francuskie, dosłownie rozpada się pod naciskiem sztućców.

Dom Polski

Dom Polski

Cóż mi pozostało, jak nie spróbować wołowiny? Befsztyk z polędwicy wołowej marynowany w świeżych ziołach podany z sosami Bernaise i z zielonego pieprzu (79zł) dociera do mnie medium-rare, czyli taki, jaki powinien być. Godna polecenia pozycja, oczywiście z powodu jakości i sposobu przyrządzenia mięsa, a także za sprawą dobrze dobranych dodatków: ziemniaczków z boczkiem, cebuli z serem i grillowanych małych pomidorków. Spróbowałem też sałatki z gorącą wątróbką z patelni, polanej malinowym sosem vinegret – to już znacznie bardziej specyficzna i wytrawna potrawa, która przypadnie do gustu jedynie odważnym wielbicielom podrobów. Świeżości dodają jej kawałki gruszki i truskawek, całość mocno zapada w pamięć.

Dom Polski

Dom Polski
Dom Polski to elegancka alternatywa dla przestarzałych, sztywnych białoobrusowych restauracji z kuchnią polską – tu w lokalu jest powietrze, jest przestrzeń, dzięki której można poczuć się swobodnie. Kuchnia raczej trzyma się utartych szlaków, jednak wciąż potrafi zaskoczyć kompozycją bazującą na polskich składnikach. Pozostaje mi sprawdzić drugą lokalizację – na Starym Mokotowie.

Dom Polski
Strona: www.restauracjadompolski.pl
Adres: ul. Francuska 11, Warszawa
Godziny otwarcia:
pon.-niedz.:
12:00 – 23:00
Numer telefonu: 22 616 24 32 lub 22 616 24 88

Dom Polski Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Dom Polski sporadyczne dobre zdjęcie autora

Share This

Share This

Share this post with your friends!