Good Place Warsaw

Dwa piętra przyjemności (Między Bułkami)

Czym jest słynna złośliwość rzeczy martwych? Otóż w Między Bułkami byłem niemal miesiąc temu, próbując przygotować wpis urodzinowy – niestety mój aparat dokonał żywota, uszkadzając przy tym kartę pamięci. Dlatego odzyskałem tylko część zrobionych tamtego wieczora zdjęć, za to obiecuję nadrobić niedobór #foodporn równie smakowitymi opisami.

Między Bułkami to lokal znajdujący się w samym sercu Warszawy, tuż przy skrzyżowaniu Alei Jerozolimskich i Kruczej, miejscu dawniej kolokwialnie znanym jako Smyk (od znajdującego się tam dawniej sklepu z zabawkami). Jest to jeden z tych niewielu lokali, które przeżyły burgerowy boom – co trzecia restauracja je serwowała, co drugi streetfood się w nich specjalizował. Rynek zweryfikował listę dość skutecznie, pozostawiając miejsca najlepsze – dzięki temu, 10-12 listopada Między Bułkami obchodziło swoje czwarte urodziny!

Zanim jeszcze przystąpiłem do konsumpcji, na stół wjechały craftowe piwerka. To przecież powszechna wiadomka, że burger do piwa pasuje tak, jak mięso do grilla (czy ja nie jestem monotematyczny?) – i to są słowa człowieka, który nie jest piwoszem. Może dlatego zdecydowałem się na ciemne piwo smakowe, prosto z Bytowa. Do piwa dołączyły frytki (8PLN) – grubo krojone, z prawdziwych ziemniaków i co najważniejsze, nie za tłuste. Wybór domowych sosów jest, a jakże: standardowy ketchup i majonez, pesto z pietruszki, BBQ, chilli chutney oraz mój wybór – aioli.

Burgery, czyli prawdziwa zabawa! Spróbowałem (razem z przyjaciółmi, w końcu aż takim grubasem nie jestem) kilka ich rodzajów. Kapitalny jest Hot Bacon (28PLN), który poza wysokiej jakości wołowiną zawiera chilli chutney, bekon i cheddar – opcja dla tych, którzy ostrości się nie boją. Prawn Burger (36PLN) to ciekawy plot twist, czyli zamknięcie w bule dodatkowych krewetek w tempurze. Jeśli lubisz rozpustę, to jest coś dla ciebie. Wszystkie kanapki są podawane w przyrumienionej, wypiekanej na miejscu bułce z sezamem. Poza wołowymi standardami serwowane są też wersje z kurczaka i wege – z przyczyn ideologicznych ich nie próbowałem.

SAMSUNG CSC

Obowiązkowo sięgnąłem po stek (który najbardziej ucierpiał na utracie zdjęć), dwieście gram antrykotu z ziemniaczkami i colesławem. Stek ribeye (49PLN) to zdecydowanie dobry wybór, soczysty i smakowity, z odrobiną gruboziarnistej soli na wierzchu.

Za powyższe nagranie dziękuję Paniczowi Szymonowi.

Między Bułkami to dwa piętra przyjemności, wyspecjalizowane w kuchni amerykańskiej. Ponieważ wizyta była tak udana, lokal otrzymał od nas naklejkę “Good Place Warsaw Poleca”, którą będziecie mogli zobaczyć na drzwiach (bądź gdziekolwiek zdecydują się ją przykleić) miejsc, które lubię najbardziej. Podobnie na podstronie znajdziecie pełną listę polecanych miejsc – pomoże to w nawigacji po subiektywnej osobistej “topliście”.

Między Bułkami


Aleje Jerozolimskie 23
Śródmieście Północne, Warszawa

22 622 19 92
.
FB
pon-ndz 11:00 – 24:00
Między Bułkami Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj jako pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tu byłem!

Instagram  @goodplacewarsaw