Kluczem jest specjalizacja (Falafel Bejrut)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Kluczem jest specjalizacja (Falafel Bejrut)

Falafel Bejrut to najuczciwsza i najdosłowniejsza z nazw. Falafel jest specjalizacją lokalu, pozycją na tyle mocną, że Bejruty są w Warszawie już dwa! To więcej, niż w Libanie! Ja odwiedziłem lokalizację na Muranowie, przy ulicy Nowolipki, gdzie znajduje się niewielkie zagłębie restauracyjne.


O krótkiej karcie i wąskiej specjalizacji pisałem już nie raz i nie dwa – lubię ludzi, którzy wiedzą co robią i robią to dobrze. Dobrym przykładem są Pyzy Flaki Gorące na warszawskiej Pradze, dobrym przykładem jest właśnie Bejrut. Dania kręcą się tu wokół falafli i hummusu, jest też masa arabskich kiszonek i świeże owoce, odznacza się granat.

Falafel w lawaszu to mój osobisty faworyt, ściśnięty ciasno z dodatkami i sosem z sezamu jest daniem kompletnym, sycącym i w uliczny sposób satysfakcjonującym. Tak, tak ulicami można pomykać nie tylko z kebabem, ale i wegetariańską alternatywą. Dla większej grupy znajomych dobrym pomysłem jest talerz z pokrojonym lawaszem i dodatkami, kiszoną rzepą i ogórkiem, papryką, pieczonym bakłażanem, granatem i ziołami. Na boku hummus i msabbaha (odmiana hummusu o innej konsystencji).


Ja za falafelkiem przepadam, jeśli Wy także – jest to miejsce dla Was. Jeśli nie, to i tak radzę spróbować, w końcu falafel falaflowi nie jest równy, w większości przypadkowych miejsc, nie jest nawet robiony na bieżąco (sic!). Za to Bejrut dba o jakość i świeżość, może pomóc przywrócić wiarę w to danie.

Falafel Bejrut


Nowolipki 15
Warszawa

798 101 993
.
FB
pon-ndz 09:00-22:00
Falafel Bejrut Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.