Good Place Warsaw

Por libertad ! Por amor ! Por dinero ! (Frida)

W centrum warszawskiego życia imprezowego, powabna i kolorowa, czeka ona – Frida. Co ważne – jest długo czynna. Nawet ważniejsze – serwuje się tu kapitalne drinki, dlatego wpis ląduje nie tylko w kategorii „jem” ale i „piję” – swoją drogą to świetna okazja, żeby zaprezentować Wam nowy layout strony. Jak się podoba?  Nieskromnie przyznam, że jestem z niej bardzo zadowolony. Podobnie, jak w Fridzie zadowoliła mnie autentyczna, wspaniała margherita! Występuje tu zarówno w wersji oryginalnej, czyli cytrusowej z crustem z soli, oraz słodkiej – próbowałem truskawkowej. Klasyka zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu, ba, należała do najlepszych, jakie w życiu próbowałem. Wyraźny smak tequilli to jest to, co lubię najbardziej. Wersja truskawkowa zda egzamin w przypadku wszystkich tych, którzy lubią drinki deserowe, o odpowiednio zamaskowanej obecności alkoholu.

Zacząłem w najlepszy możliwy sposób – od procentów. Skoro to mamy za sobą, muszę pochwalić wnętrze lokalu, pełne… Fridy Kahlo, od której imienia pochodzi nazwa lokalu. Jeśli jakimś cudem Frida bądź Diego są Wam obcy, polecam wystawę fotograficzną „Frida i Diego. Niech żyje życie!” w Bibliotece Publicznej m. st. Warszawy.  Za to jeśli ktoś z Was znajdzie się w Poznaniu, nie sposób ominąć Centrum Kultury Zamek, gdzie do końca stycznia trwa wystawa dzieł Fridy Kahlo i Diego Rivery z kolekcji Jacquesa i Natashy Gelmanów oraz prac z kolekcji prywatnych i muzeów w Meksyku, Niemczech i Polsce. Odrobinę kultury najlepiej przyswaja się razem z jedzeniem…

 

 

Entradas para dos personas (42PLN) to zestaw przystawek dla dwóch osób. Talerz pokaźnych rozmiarów, jego zawartość spokojnie starczy na początek dla trzech mniej wygłodniałych amatorów kuchni meksykańskiej. Są nachos – prawdziwe, kukurydziane z przepysznym guacamole, zachwycają empanadas – pierożki z mąki kukurydzianej nadziewane serem i jalapenos, panierowane kawałki kurczaka palillos de pollo zaostrzają apetyt na dania główne. Dwie niewielkie cosas picantes to papryczki jalapenos faszerowane serem i miksem tuńczyka z wołowiną. Quesadillas przedstawiać nie muszę. Zestaw prezentuje się dobrze, a jeszcze lepiej funkcjonuje jako wprowadzenie w świat entradas.

 

Pozycją skrojoną pod moje preferencje zdaje się Filete con pesto coriandro (69PLN). Stek prezentuje się znakomicie, jest wysmażony medium-rare, soczysty i aromatyczny. Podany na smażonych ziemniaczkach i w obfitości awokado, jest spełnieniem marzeń o wysokokalorycznym, a wciąż zdrowym posiłku. Nie można tu zapomnieć o słonym pesto z kolendry, które dodaje daniu unikatowego charakteru.

 

 

Fajitas z kurczakiem (38PLN) to łatwa w odbiorze pozycja obowiązkowa. Fragment karty Fridy z nagłówkiem TEX-MEX jest dobrym wyborem dla wszystkich, którzy szukają comfort food. Fajitas podane są rozłożone: placuszki w uroczym, metalowym garnuszku, sosy w czterech naczynkach, kurczak z warzywami na gorącej patelni. Można zawinąć, można zagryzać – w każdej wersji jest dobrze, warto też usłuchać obsługi i dostosować ostrość do naszych preferencji.

 

 

Frida to prosi się o prawdziwą fiestę, pełną alkoholu i zabawy, dobrej kuchnii i głośnych rozmów. To miejsce smaczne i przyjemne, przyciąga nie tylko kuchnią, ale i zręcznie prowadzonym barem. Dobra lokalizacja sprawia, że może się stać miejscem rozpoczęcia i zakończenia nocnej ekspady – w obu przypadkach jak najbardziej się do tego zda. Za każdym razem warto sięgnąć po La Bandera:

Por libertad ! Por amor ! Por dinero !

Gdyby ktoś chciał odtworzyć te trzy szoty w domu: tequila, sok z limonki i sangrita

 

Restauracja Frida

Strona: http://www.frida.pl/

Adres: Nowy Świat 34, Śródmieście

Godziny otwarcia: 11:00-24:00

Numer telefonu: 22 826 42 18, +48 691 343 434

Frida Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj jako pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *