W Kieliszkach Na Hożej czuję się dobrze… (Kieliszki na Hożej)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

W Kieliszkach Na Hożej czuję się dobrze… (Kieliszki na Hożej)

O Kieliszkach Na Próżnej pisałem jakiś czas temu, dziś do tematu wracam i to dwakroć inaczej: nie dość, że z Próżnej przenoszę się na Hożą, to jeszcze Kieliszki zmieniam na… Talerzyki. Ale po kolei.

Przyczyną mojej wizyty na ulicy, gdzie niegdyś uczęszczałem na zajęcia na Wydziale Fizyki (obecnie przeniesionym na Ochotę) była nowa oferta, dostępna w godzinach 15-17, jest to zestaw talerzyków dla dwojga, przekrój umiejętności szefa kuchni, wzbogacony o kieliszek tajemniczego wina. Czemu tajemniczego? Podawane w nieprzezroczystym kieliszku, Oczywiście przeczę sobie, w końcu miało być bez kieliszków… No cóż, gdy wino dobre, można i samemu sobie zaprzeczyć. Dodatkową atrakcją jest możliwość zamówienia podobnej tajemnicy i po spróbowaniu zgadnięcia nazwy trunku (są wybierane z win do 300pln za butelkę) – w przypadku poprawnej odpowiedzi, za wino nie trzeba zapłacić.

Ja tu piszę o alkoholu, a jedzenie stygnie! Na zimno podchodzę do konserwy wieprzowej, która wbrew negatywnym konotacjom jest krucha i bogata w smak, niby znany, a jednak lepszy, pełniejszy. Z wypiekanym na miejscu chlebem Tartine jest wprost idealna. Co do samego chleba, metoda wypieku pochodzi z San Francisco i została opracowana przez Chada Robertsona, słynącego ze swoich chrupiących wypieków. Zainteresowanych odsyłam do książki „Tartine bread” poświęconej tajemnicom pieczenia chleba.

Sałatka z pomidorów to z pozoru danie banalne, dlatego cieszę się, że trafiło na stół. Czerwone i zielone pomidory, aromatyczny twaróg z cząbrem, rukola, grzanki, oliwa i pieprz cayenne.

Pieczony ziemniak i seler, podane ze śmietaną z trufla to zdecydowanie mój faworyt, zamykający pochód dań nie tyle efektownych, co efektywnych. Jest pyszny, z powodzeniem mógłby znaleźć się w karcie dowolnej restauracji fine dining i nie mówię tu o przypominającej gałkę lodów śmietanie (tak, wszędzie tak się teraz podaje), a wysoce satysfakcjonującym smaku.

Na niebieskiej ceramice krokiety prezentowały się apetycznie, jednak dopiero wgryzienie się w temat pozwoliło odkryć wnętrze: wieprzowinę i smardze. Danie regionalne w wersji mini, za to z maksi wykonaniem.

Na słowo „śledź” moja towarzyszka się krzywi, na szczęście trafiliśmy do restauracji pod okiem Dawida Balana, który wie jak z rybą pogrywać! Śledzik panierowany, lubi być maczany w sosie tatarskim, przekona do siebie sceptyków.

Spoza podanego wcześniej menu, ale gotowy wjechać na stół w każdym momencie, owoc nowych współprac z dostawcami mięsa, oto on… Karczek długodojrzewający! W towarzystwie kiszonej brukwi i kleksem domowego majonezu. Najbardziej mięsne, czytaj satysfakcjonujące danie – produkt mówi sam za siebie.

Podczas mojej wizyty nie było pozycji słabej, nawet marynowane warzywa, które zdecydowanie zbyt mocno czuć było marynatą, zabijając oryginalny smak, mi nie przeszkadzały – były logiczną częścią układanki. W Kieliszkach Na Hożej czuję się dobrze, czuję komfort i niezobowiązującą atmosferę osadzoną w eleganckim wnętrzu. Jest tu dużo intrygującej prostoty, dzięki czemu dania sprostają wymaganiom purystów, nie rozczarowując przy tym poszukiwaczy kulinarnych ciekawostek. Zapraszam na talerzyki, ale nie tylko!

SAMSUNG CSC

Kieliszki Na Hożej

Strona: FB

Adres: Hoża 41, Śródmieście Południowe, Warszawa

Godziny otwarcia:

Pon 12:00 do 22:00
Wt 12:00 do 22:00
Śr 12:00 do 22:00
Czw 12:00 do 24:00
Pt 12:00 do 24:00
Sb 14:00 do 24:00
Nd Zamknięte

Numer telefonu: 22 404 21 09

 

Kieliszki na Hożej Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

SAMSUNG CSC

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.