Warning: Declaration of Mesmerize_Logo_Nav_Menu::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/ddn/domains/goodplacewarsaw.pl/public_html/wp-content/themes/mesmerize-pro/inc/Mesmerize_Logo_Nav_Menu.php on line 0

Warning: Declaration of Mesmerize_Logo_Page_Menu::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/ddn/domains/goodplacewarsaw.pl/public_html/wp-content/themes/mesmerize-pro/inc/Mesmerize_Logo_Page_Menu.php on line 0
Pod sufitem szkło (Kieliszki na Próżnej) – Good Place Warsaw

Pod sufitem szkło (Kieliszki na Próżnej)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Pod sufitem szkło (Kieliszki na Próżnej)

Jak zwykle spóźniony! Dziś piszę o Fine Dining Week, który trwa jeszcze dwa dni, więc zachęcam do pospiesznej rezerwacji, a jeśli teraz nie zdążycie – warto śledzić sociale, w tym spokrewnionych Restaurant Week i Wrold Class Cocktail Festival, żeby znać terminy wielkich powrotów.

W ramach Fine Dining Week wybrałem się na ulicę Próżną, do Kieliszków. Bardziej dawno, niż niedawno, pisałem o lokalu bliźniaczym na Hożej, zachęcam do przypominajki. Lokal na Hożej ma charakter inny, choć w tej samej tonacji, dominantą są oczywiście wina, których obecność sugeruje nie tylko karta, a podwieszone nad barem w ilości mnogiej kieliszki. Jak dobrze wiecie, Fine Dining Week pozwala spróbować złożonego z pięciu dań menu degustacyjnego, które dostępne jest w niższej, festiwalowej cenie 129zł. Ze względu na to, że byłem z towarzyszką, mogłem spróbować dwóch dostępnych wersji: mięsnej i jarskiej, zdecydowałem się też na wine pairing, który nie jest częścią festiwalu, a kosztuje około stu dwudziestu złotych od osoby (zależnie od dobranych win).

Początek ma rozbudzić zmysły i apetyt. Tu – o dziwo! Skłaniam się ku opcji jarskiej, młodej cukinii z majonezem czosnkowo-cytrynowym, pozycji prostej i świetnie się w roli pierwszych obrotów silnika spełniającej. Niestety, tłusta i twarda prażynka wieprzowa to kij wsadzony w szprychy, można się przewrócić!

Kurki, kawior, kwaśna śmietana – danie łączy dwie opcje menu, danie dobre i ponownie proste, dające wybrzmieć składnikom i zaskoczenie, bo to nie kawior mnie najbardziej zachwycił. Kwaśna śmietana. Tak, tak, ten na talerzu to na szczęście ja!

Nie powiem, że tatar odkupił w moich oczach menu mięsne bo powiecie, że tatarem najłatwiej odkupić u mnie wszystkie winy. Nie powiem, że macie rację, choć pewnie ją macie. No ale ważne jest, że dobrym tatarem, który ładnie się komponuje z majonezem szczypiorkowym i przykryty jest pierzynką z ogórków małosolnych. Zupa pomidorowa zostaje w tyle, tyle powiem.

Przedostatnia propozycja, najbardziej obiadowa, to kurczak zagrodowy, szczaw i bób – świeżo, świeżej, choć bez wyraźnego charakteru. Za to kluseczki śląskie, cebula i ser Szafir to wersja miła – nie tylko dlatego, że jestem Ślązakiem – charakterna i mocna, wróciłbym na nią z przyjemnością.

Słodkości zabraknąć nie mogło, tu jest to beza, czekolada, mięta i jagoda. Kruchutka beza w formie półmiska, wypełniona kremem czekoladowym, przyozdobionym świeżymi jagodami i kilkoma listkami mięty. Proste i pyszne.

Kieliszki na Próżnej mi przypasowały, korzystałem z ostatnich ciepłych dni jedząc na zewnątrz, korzystałem z degustacji win, o których napisać mogę, że do posiłków dopasowane były w sposób trafny i nie zawsze oczywisty. Moim faworytem pozostaje Solo Sangiovese Chianti Classico DOCG 2015, rubinowe wino o mocno wiśniowym smaku, sporej kwasowości i równoważącej ją słodyczy. No i takiego życia życzę, cytując nowe klasyki, sobie i Wam!

Kieliszki na Próżnej, Próżna 12, strona, 501 746 674

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.