Good Place Warsaw

…kruche ciasto z amarantusem (Odette Tea Room)

Do napisania o Odette potrzebowałem dobrej motywacji. Pretekstem stał się Tłusty Czwartek, kiedy o słodkościach nie tylko warto, ale wręcz należy pisać, nawet jeśli wszyscy już o nich słyszeli – cukiernia Odette zrobiła niepowtarzalny szum medialny pojawiając się dwa lata temu na warszawskiej scenie kulinarnej. Jak sytuacja wygląda dziś, dziesiątki artykułów później, tysiące – jeśli nie miliony – słodkich chwil później?

Herbaciarnia przy ulicy Twardej jest mi znacznie bliższa (emocjonalnie i geograficznie), niż cukiernia przy Górskiego, dlatego też na niej się skupię. Wnętrze przyjemne i zielone, ja od wejścia fiksuję się na szeregach herbat, walczących o moją uwagę z przekolorowymi i zróżnicowanymi ciastkami. I tu uprzedzam, że wklejone do artykułu zdjęcia będą pochodziły z kilku różnych wizyt, dlatego nie zdziwcie się, gdy w tych samych gablotach będą inne cudeńka.

Gdyby nie było tu wszystkich petit gateaux, tortów, makaroników, eklerów i ptysiów, i tak przychodziłbym na herbatę, wybór ogromny, podanie świetne. Ale skoro już oczy spoczęły na szkle, a szkło to do siebie ma, że jest przeźroczyste, to krótka reakcja chemiczna sprawia, że siedzę przy stoliku z pięknym, geometrycznym i kolorowym dziełem sztuki przed sobą.

Siłą Odette jest flirt ze znanymi klasykami, taki Black Forest przywraca mnie chwilom dzieciństwa, gdy opychałem się Czarnymlasem na potęgę, to znaczy wtedy, kiedy mama na to pozwoliła. Skład to biszkopt czekoladowy, żel owocowy, krem waniliowy z Kirschem, krem czekoladowy Guanaja 70% – niby podobny, a jednak o poziom wyżej.
Przygotowane specjalnie na potrzebę Walentynkowego szału usta, usteczka (pasowałyby do kanapy Salvadora, nieprawdaż?) to połączenie musu z wanilią z Madagaskaru, galaretki malinowo-różanej oraz biszkoptu kakaowego. Aż łatwiej wyznać miłość, prawda? Nowość w karcie, Snickers (14zł) to aksamitny mus na bazie mlecznej czekolady, orzechy arachidowe w słonym karmelu, biszkopt kakaowy, kruche ciasto z amarantusem. Gładka faktura przełamana twardym biszkoptem, orzeszki drobniutkie i przypominające lepszą wersję protoplasty, ciastko idealnie niezobowiązujące.
Jaki obraz wyłania się z tej układanki? Przemyślany i spójny przede wszystkim, w Odette nie ma miejsca na przypadek, za to jest włożona masa pracy i pomyślunku. To owocuje w oczywisty spoób.

Czym byłaby ciekawa forma bez wysokiej jakości składników? Co dadzą wysokiej jakości składniki, jeśli jest smak nie ten? Co komu po smaku, jeśli promocją nie uda się dotrzeć do ludzi? Na szczęście wszystkie powyższe warunki są w Odette spełnione i choć nie każde ciastko zdobędzie Twoje serce – nie bój się próbować, smakować i odkrywać. Poziom sztuki cukierniczej należy tu do najwyższych w Polsce i nic nie wskazuje na to, żeby coś miało ulec zmianie.

Odette Tea Room
Strona: odette.pl
Adres: Twarda 2/4, Śródmieście Północne
Godziny otwarcia:
Pon 13:00 do 20:00
Wt-Ndz 12:00 do 20:00
Numer telefonu: +48 604 745 444

Odette Tea Room Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj jako pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *