Incanto po włosku oznacza oczarowanie. I to oczarowanie kulturą włoską – nie tylko kuchnią – widać tu nie tylko w kuchni, cały lokal chce być domową trattorią. Nie spodziewajcie się tu modnego wystroju a’la Mąka i Woda, a tym bardziej hipsterskiego, podgolonego tłumu, Incanto to miejsce rodzinne, w dobrym tego słowa znaczeniu. Jest jasno i przestronnie, sporo stolików sugeruje dobre miejsce na większą imprezę, podobnie zachęca do tego zaangażowana obsługa.
Na dobry początek zapoznaję się z menu sezonowym, tu zaskoczenia nie ma. Wybieram zupę – krem z dyni, bardzo gładki. Ponoć dawniej był ostry, obecnie nie ma po ostrości śladu, za to jest charakter późnej jesieni.
Smażony szpinak z czosnkiem i mozarellą (16PLN) to danie nieapetyczne z wyglądu, za to jakie wspaniałe w konsumpcji! Szpinak wymieszany i zapieczony z serem nabiera charakteru typowego comfort food, jest to coś, co zajadałbym całymi miskami siedząc wieczorem z ulubionym serialem.
Dobrociom nie ma końca, gdy słyszę że makarony są wytwarzane tu na miejscu, od razu rzucam się na pasty. Pierwsze są poduszeczki, czyli domowe ravioli z borowikami i masłem szałwiowym (30PLN). I to prawdziwy grzyb w środku, nie jakiś farsz gotowy, kupny – co często zdarza się jeśli o borowiki chodzi, nawet w „dobrych” restauracjach.
Najtrudniej jest mi pisać o ostatnim daniu, czyli domowym tagliatelle z krewetkami, winem, cukinią, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Nadmiar sosu pomidorowego zabijał smak cukinii i wina, za to sam makaron i krewetki – świetne.
Kuchnia włoska „po domowemu”, tu czuć włożoną w lokal pasję. O ile koncerty włoskich artystów wyświetlane z projektora na ścianie nad głowami jedzących mogą być kiczowate, dobrze oddają klimat tego miejsca. Ciepło i rodzinnie, a nade wszystko smacznie.
Incanto
Strona: FB
Adres: ul. Kobielska 6, Praga, Warszawa
Godziny otwarcia: 12:00 do 22:00
Numer telefonu: 22 292 20 48
Funkcja trackback/Funkcja pingback