Zaznacz stronę

Oniryczne światła, stoły ciesielskie, dwuznaczne napisy i teatralne wnętrza.

Tak opisać mogę atmosferę panującą w Made in Wola – jest to artystyczny Frankenstein, mieszanka kolorów i świateł, haseł i rekwizytów, dostarczająca przy tym kulinarnych doznań. Jeśli tak, jak ja zastawiacie się, który z naściennych napisów odnosi się do kuchni: „piepŻYć „, czy „SMAKUJEMI”, zachęcam do czytania…

Karta dość urozmaicona, dlatego decyduję się na szersze spektrum smaków. Zaczynam od łososia carbonara, podanego z makaronem penne. Moja towarzyszka wybrała krem z brokułów, elegancko przykryty płatkami migdałów. Dania miały w sobie uwodzicielską siłę teatru i realny smak, zwłaszcza godny polecenia jest sam łosoś – zanotowane, następnym razem jem tu filet z tej ryby! Na drugi ogień poszły krewetki w sosie maślanym z papryki peperoncini, które na pierwsze spróbowanie przypominały mi tradycyjną marynatę cayenne, jednak druga nuta była znacznie ciekawsza. Do tego wychodzą całkiem ekonomicznie: dziesięć sztuk za dwadzieścia pięć złotych. Na koniec świetnie skarmelizowany creme brulee, który, zważywszy na poprzednie dania, mógłby być przesadą, jednak przesadą byłoby go nie zjeść!

Miałem przyjemność zamienić parę słów z szefem kuchni – Łukaszem Smolarczykiem (wcześniej: Zen Jazz Zone, Piękna Bistro):

DDN: Jakie danie poleci Pan gościom?

S: Łosoś w sosie yakitori jest moim ulubieńcem, jest podobny do teriyaki ale uważam, że smaczniejszy.

DDN: Klientela to głównie goście Teatru?

S: Niekoniecznie. Dziś zrobiliśmy sześćdziesiąt pięć zestawów lunchowych, o czternastej już ich nie było.

DDN: Jakie plany na przyszłość?

S: Miejsce jest otwarte od dwudziestego trzeciego listopada, dlatego kuchnia wciąż przechodzi transformacje. W Nowym Roku nowa karta, może pojawi się też więcej regionalnych piw.

 

Odpowiadając na pytanie z początku tekstu: zdecydowanie „SMAKUJEMI”, mogę śmiało Made in Wola zaproponować nie tylko miłośnikom teatru. Kusiłoby mnie zorganizować kiedyś tu imprezę, jestem pewien, że goście byliby zaskoczeni klimatem i zachwyceni jedzeniem.

 

20-40zł

https://www.facebook.com/madeinwola

Marcina Kasprzaka 22, 01-211 Warsaw, Poland

 

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Share This

Share This

Share this post with your friends!