Zaznacz stronę

Dotychczas nie kojarzyłem Chorzowa z ekscytującymi przygodami kulinarnymi, był szarym buforem pomiędzy miastem, z którego pochodzi mój Ojciec (Bytom), a bijącym, czarnym sercem Śląska – Katowicami. O Mańana Bistro & Wine Bar usłyszałem na ceremonii rozdania nagród Kuchnia+ i od tamtego momentu szukałem okazji, żeby lokal odwiedzić, nadając tym samym nowych walorów znanej-nieznanej okolicy. Podczas letniego urlopu udało mi się dotrzeć do Chorzowa na kolację (menu kolacyjne funkcjonuje w godzinach 17-21) i sprawdzić wychwalany przez telewizję lokal.

Mańana Bistro & Wine Bar

Lokal pełny, a dość wąski, wystrojem przypominający dowolny nowoczesny lokal w dużym mieście: gładkie drewniane blaty, przeszklenia, ściany z winem i nisko zawieszone, industrialne lampy. Nic ciekawego, jednak w kontekście Chorzowa może się wyróżniać. Menu prezentuje się bardzo ciekawie, dań nie ma wiele – jest obfitość deserów – za to te, które są, zachęcają niepospolitymi ingrediencjami. Obsługuje mnie bardzo kompetentna, młoda kobieta, której uprzejmość łagodzi negatywny efekt postawionych zbyt blisko siebie stolików (doskonale czułem zapach perfum klientki obok).

Mańana Bistro & Wine Bar

Na początek zupa szpinakowo-szczawiowa, z zatopionym w niej jajku w koszulce i kromką ciemnego chleba prezentuje się znakomicie. Cudowna konsystencja i wspaniały aromat, jednolitość przełamana fascynującą kwaskowatością, jedna z lepszych zup, jakie ostatnio jadłem.

Mańana Bistro & Wine Bar

Tarta z porem i gorgonzolą pomimo dobrego ciasta na spodzie, była bardzo jednolita i dość… nudna, dominował smak jajka. Wciąż, jak na tartę prezentowała wysoki poziom.

Mańana Bistro & Wine Bar

Gwiazdą posiłku okazała się konfitowane udo kaczki z czerwoną kapustą gotowaną w sosie ananasowym. Sama kaczka była idealnie miękka, kapusta miała słodko-ostry, niemal orientalny smak, a dodatki w postaci klusek parmezanowych i otaczającej talerz emulsji z czerwonej kapusty i wina (słodkiej!) świetnie się uzupełniały. Do tego niewielka ilość polewy karmelowej z rodzynkami i naprawdę oryginalne danie gotowe.

Mańana Bistro & Wine Bar

Na deser zamówiłem crème brûlée, jest tu serwowanych w trzech mini-kokilkach, w różnych wersjach: rozmarynowym, bób-tonka, oraz malinowym z sherry. Ten ostatni, o lekko fioletowym zabarwieniu jest wyjątkowo pyszny! Rozmarynowy bardzo delikatny, kremowy, a bób-tonka charakterystyczny, o trochę innej fakturze.

Mańana Bistro & Wine Bar

Mańana Bistro & Wine Bar to lokal na poziomie europejskim – poszukujący oryginalności i własnej tożsamości kulinarnej. Ludzie zdają się to doceniać, nagrody i co ważniejsze, pełny lokal sugerują utrzymujący się poziom. Jestem niesamowicie zadowolony, zarówno z wizyty, jak i z samego faktu istnienia takiego miejsca. Gorąco polecam!

Mańana Bistro & Wine Bar
Mańana Bistro & Wine Bar
Adres: Wolności 15, 41-500 Chorzów
Strona: FB
Godziny otwarcia:
pon. – czw.:
09:00 – 21:00
piąt. – sob.:
09:00 – 22:00
niedz.:
12:00 – 20:00

Numer telefonu: 508-293-640

Share This

Share This

Share this post with your friends!