Good Place Warsaw

Pogórnicza maszynownia (moodro Restaurant)

Po dłuższej przerwie w blogowaniu, czas przyszedł na wyjątkową recenzję, kolejną pochodzącą z podróży. To śmieszne, że im dalej jedziemy, tym częściej pragniemy wrócić do znajomych smaków – mieliście tak kiedyś, że pośrodku obcego miasta szukaliście znajomej kuchni? Poniższy tekst nijak się do tego ma, ponieważ w Katowicach , leżących nieopodal moich rodzinny Tarnowskich Gór, zdecydowałem się spróbować nowoczesnej kuchni śląskiej. W oprawie o tyle wyjątkowej, o ile rewitalizacja dawnych obszarów przemysłowych jest wyjątkowa… Tak czy inaczej, wnętrze jest piękne, zachwyci nie tylko zwolenników pogórniczych maszynowni – nie bez przyczyny słychać tu rozliczne głosy turystów.

Myślą przewodnią karty jest kuchnia śląska, co nie przeszkadza wprowadzić odrobinę orientu, jest tu ramen, zaskakuje hummus, kusi fondant z czarnym bzem. Podróż zróżnicowana, a przynajmniej taka sugestia tu pada. Posiłek zaczynam od przekąski w postaci słonego krakersa, na którym podano ser ze szpinakiem – aranżacja ładna, przekąska zwyczajna do bólu. I w tej zwyczajności leży zarówno największa siła, jak i słabość moodro, ale o tym później.

Ramen moodro (26PLN) to nic innego, jak kapuśniaczek. Dobry, z chrupkim dodatkiem ka… Krupnioka, my tak mamy, że kaszanka to nie zawsze smakuje, za to krupniok to inna bajka. Nawiązaniem do ramenu jest jajko w stylu Ajitsuke Tamago, z lekko płynnym żółtkiem, tchnące mocno naparem. W tym przypadku nie sosem sojowym czy mirin, a kapustą.

ROLADA/KLUSKI/MODRO KAPUSTA (49PLN) to jest to, za co kuchnię śląską kochamy, bez niepotrzebnych słów obcych, czy okołotematycznego mydlenia oczu. Kluseczki gumiate, ciamkające i małe, po prostu ślunskie, które po kąpieli w sosie nabierają unikatowego smaku. Rolada pokrojona w plastry, w środku ogórek i boczek, kolejna podróż w czasie – przynajmniej dla mnie, dla pozostałych smakoszy będzie to przykład doskonałej egzekucji kuchni tradycyjnej. Oczywiście, nie byłoby kompletu bez modrej kapusty, cudownie pobudzającej ślinanki.

KOPYTKA/LAZUR/PIETRUSZKA/PISTACJA (28PLN) to spotkanie na pograniczu, Śląsk zagląda co słychać w kuchniach poza jego granicami. Dość niewielka porcja kopytek tonie w gęstym, aromatycznym sosie serowym, który niesie taką porcję przyjemności, co kalorii. Pomimo jednostajnego smaku – nie jest nudno, a to najważniejsze przy tego typu daniach.
 Deseru tym razem nie było, zauważyłem u siebie prawidłowość – albo deser za każdym razem, albo unikam go jak ognia. Dobrze, że jestem chwilowo w drugiej fazie, jednak sumiennie melduje: desery w karcie są! Co do krótkiego podsumowania, moodro oferuje bardzo dobrą kuchnię śląską w eleganckim wnętrzu, co w pewnym stopniu usprawiedliwa wysokie (jak na Śląsk) ceny dań regionalnych. Wciąż jest to miejsce drogie, a niejeden Ślązak poinformowany, że wydało się pięćdziesiąt złotych na roladę, kluski i kapustę popuka się w głowę. Albo zaoferuje w tej cenie podobny obiad, tylko dla pięciu osób – wcale nie gorszy, niż tutaj.

moodro Restaurant
Adres: ul. Dobrowolskiego 1am, Katowice
Strona: FB
Godziny otwarcia:

pon-ndz 12:00-22:00
Numer telefonu: 795 559 302

Moodro Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj jako pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *