Zaznacz stronę

Kolejne miejsce, wokół którego orbitowałem, a przed zaproszeniem ze strony Zomato nie miałem okazji odwiedzić – Żurawina. Obiło się o moje uszy, że dobrze poją i wyskoprocentowo przy tym. Potwierdzam, zarówno Twisted Star Martini (39PLN) w skład którego wchodzi: 8 cl Finlandia, 2 cl Chamborda, 8 cl Maracuja, 4 cl Sweet waniliowy, 4 cl soku z limonki, 8 cl Prosecco, jak i klasyczne Mohito (36PLN) są ponadprzeciętnie dobre. I nie, nie jest winą alkoholu, że zrobione przeze mnie zdjęcia są ciemne – zaproszeni zostaliśmy do stolika na piętrze, gdzie panuje klimatyczny półmrok. Dobry na randkę, zły do zdjęć, w końcu nie można mieć wszystkiego.

Zanim jeszcze sięgnąłem po wspomniane wcześniej drinki, przywitano mnie prosecco, otwierając alkoholowy korowód, wszak na stole były też dwa wina: odświeżające Vidal White Series Sauvignon Blanc i Epicuro Primitivo Di Manduria, przy czym ostatnie nie przypadło mi do gustu. Co jest dziwne, bo zwykle preferuje czerwone, cięższe wina.

Wśród dań „do podziału” znalazł się tatar wołowy (38PLN) oraz z łososia (32PLN), pierwszy bardzo efektownie podany, wędzony dymem z jałowca. Drugi nie prezentował się tak spektakularnie, jednak wygrał świeżością i smakiem żywym, autentycznym, wręcz proszącym się o kolejną porcję. Sałatka z avokado (36PLN) to plasterki zielonego cudu na miksie sałat z dodatkiem dressingu miodowo-musztardowego i dominującym smakiem pestek słonecznika. Dobra opcja, sycąca – w końcu avokado to najzdrowszy tłuszcz – jako dodatek przekąszam tostami z kozim serem.

Krem z dyni i pomarańczy (14PLN) jest świetny! Wyczuwalny imbir, żywy smak i świetna konsystencja – tak powinien wyglądać krem, odpowiednio gęsty i esencjonalny.

Na główne danie przychodzi nam czekać, porcja NY steak z kawałku rostbefu (76PLN) jest doprawdy imponująca! Ogromne danie podane jest z belgijskimi frytkami, rucolą i sałatką z pomidorów. Niestety, prosiłem o stek medium-rare, a był medium w kierunku medium-well. Na szczęście jakość wołowiny nadrobiła to faux-pas i zatarła negatywne wrażenie.

Do deseru nie doczekałem – kolacja trwała dobrze ponad dwie godziny – za to do Żurawiny wrócę. Na drinka. W kuchni nie zdołałem się zakochać, za to klimat miejsca, estetyczne wnętrze i dobra obsługa sprawiły, że z przyjemnością przetestuję całą kartę miksów mocniejszych alkoholi.

Żurawina
Strona: FB
Adres: Żurawia 32/34, Śródmieście
Godziny otwarcia:
Pon-Czw 8:00-24:00
Pt 8:00-01:00
Sb-Ndz 9:00-01:00
Telefon: 22 521 06 66

Żurawina Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Share This

Share This

Share this post with your friends!