Dwugłosem o (Stixx)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Dwugłosem o (Stixx)

Dzisiejszy wpis ma wyjątkową formę, ponieważ przygotowałem go we współpracy z Konstancją Gierbą (Pańska Skórka) i przyjął formę swobodnego dialogu. Forma rozmowy pomiędzy dwiema zakochanymi w jedzeniu osobami jest o tyle ciekawa, że prezentuje proces porządkowania myśli, który prowadzi do powstania recenzji, jest zajrzeniem za kulisy, gdzie smak łączy się z piórem.

Damian Dawid Nowak: Stixx znałem dotychczas z konferencji i spotkań biznesowych, jednak przed kuchnią czułem obawy – spora powierzchnia, bardzo zróżnicowana i długa karta, a na stronie tytuł „Stixx – najlepsza restauracja w mieście”. To zwykle sygnały alarmowe.

Konstancja Gierba: Rzadko odwiedzam miejsca o bardzo zróżnicowanej karcie w myśl zasady „jak coś jest dla wszystkich, to dla nikogo”. Jednak, jak się okazało, Stixx ma imponująco wielką grupę trzydziestu kucharzy, działających w sekcjach, dosłownie można by tu wyodrębnić kilka minirestauracji.

DDN: Poza kucharzami, moją uwagę zwrócił profesjonalizm obsługi, zarówno osoby odpowiedzialne za przywitanie i doprowadzenie do stolika, jak i kelnerzy, mają doświadczenie i wiedzę, są świadomi tego, co robią. Ostatnio zauważyłem, że nie jest to wcale częste.

KG: Bar & Grill kojarzy mi się raczej z piwem z kija za pięć złotych, dopracowany wystrój Stixx bardzo mnie zaskoczył. Ogrom przestrzeni jest tu zagospodarowany w zręczny sposób, już na pierwszy rzut oka widać ilość pracy, która została włożona w design.

DDN: Obiad zaczęliśmy od nepalskich momo i kaczki po pekińsku. Pierwsze danie to ręcznie lepione i gotowane parze sakiewki, faszerowane różnorodnym nadzieniem: krewetką, krabem, łososiem, kurczakiem, wieprzowiną i wołowiną. Jednak bledną one przy królowej stołu jaką jest kaczka po pekińsku. Jest to narodowe danie chińskie, wizytówka Pekinu, uwielbiana na tyle, że za złe jej przyrządzenie można było trafić za kratki.

KG: Chrupiąca skórka była przepyszna, gdy się na nią rzuciliśmy, niemal zapomnieliśmy o leżących obok naleśnikach i świeżych warzywach, które powinno się jeść razem.

DDN: Na szczęście nie zapomnieliśmy o sosach, hoisin na bazie śliwek jest wybitny. Muszę wspomnieć, że Stixx ma specjalny piec do przyrządzania kaczek po pekińsku, to właśnie w nim skórka robi się tak chrupiąca.

KG: Filet mignon to był najlepszy kawałek mięsa, jaki w życiu jadłam, a medium rare w Stixxie jest książkowym przykładem medium rare. Nigdy wcześniej nie byłam tak smutna, jak wtedy, gdy po obfitych przystawkach, nie byłam w stanie skończyć steka (zapakowałam na wynos).

DDN: Sezonowany na sucho T-bone był dla mnie lepszy, niż filet mignon, ale przyznaję, że jestem zafiksowany na punkcie tłustszych mięs. Większość steków jest pochodzenia polskiego, co bardzo szanuję i lubię, uważam, że polskie pastwiska zapewniają jakość. T-bone był dokładnie taki, jak być powinien, soczysty i pełen smaku!

KG: Grand Dessert to spełnienie marzeń małej księżniczki: duży, kolorowy – również różowy – jest masa karmelków, owoców, makaroników i lodów. Lody prima sort, zwłaszcza solony karmel, choć pierwszeństwo muszę przyznać mini ptysiom z nadzieniem marakujowym oraz karmelkom, wprost wyjętym z baśni dla dzieci. Moim zdaniem to właśnie dostawał Edward w „Opowieściach Z Narnii” od Białej Czarownicy.

DDN: Ja dziewczynką nie jestem, a z plateru wypełnionego słodyczami i tak się cieszyłem! Ja, co prawda, ze słodyczy najbardziej lubię koktajle i to o nich teraz napiszę. Old Fashioned – wiem, jestem przewidywalny – jest zacny, mocno pomarańczowy, choć smak dopełnia burbona, nie przejmując steru. Gin Basil Smash to ciekawa wariacja z dominującą nutą bazylii, z klasyków warto też sięgnąć po Whiskey Sour.

KG: Stixx jest uniwersalny, można tu przyjść z każdym, a przy tej uniwersalności nie traci na jakości.

DDN: Obawy, które wyraziłem na początku rozwiały się jak dym z dobrze rozpalonego grilla. Stixx udowadnia, że można realizować się na różnych frontach, tworząc restaurację ekskluzywną i łatwą w odbiorze, przyjazną dla odwiedzającej ją klienteli.

Stixx


22 340 40 40
.
www.stixx.pl
pon-czw
pt
sob
ndz
08:30-24:00
08:30-02:00
13:00-02:00
13:00-24:00
STIXX Bar & Grill Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.