Zaznacz stronę

Mógłbym napisać: to nie restauracja, a korpo-jadłodajnia i odejść bez skazy na sumieniu. Jednak tego nie zrobię, ponieważ wpis na dziesięć słów nie jest wpisem dobrym – nawet, jeśli dokładnie obrazują one rzeczywistość.

Pasta Prima

Pasta Prima znajduje się w samym sercu warszawskiego Mordoru, przy ulicy Wołoskiej. Ciężko jest się skupić na wystroju wnętrza, gdyż cały lokal tętni życiem, rozmowami i ruchem. Dobry znak – pomyślałem, jednak szybko zdanie zmieniłem, gdy przyszło mi stanąć w kolejce po zamówienie. Stosowana jest tu podobna metoda, jaką kiedyś opisywałem przy recenzji Vapiano, mianowicie: na wejściu wydawana jest karta, na którą robimy zamówienia u poszczególnych kucharzy, jest dwóch od pasty, jeden od sałatek, oraz jeden odpowiedzialny za pozostałe dania. Płacimy dopiero przy wyjściu. System w godzinach oblężenia sprawdza się średnio, na moje pytanie „czy mogę złożyć zamówienie?”, które było pytaniem ani złośliwym, ani specjalnie złym, usłyszałem potok „trzeba się uzbroić w cierpliwość”,”ja tak nie mogę od wszystkich brać zamówień” i chyba coś jeszcze, nie jestem pewny, wyłączyłem się. Rozumiem, że klimat otaczających korporacji udziela się i w restauracji, jednak zwykle oczekuję innego podejścia do klienta, zwłaszcza, że tutejsze ceny są restauracyjne, a nie barowe – od siedemnastu do trzydziestu złotych za makaron.

Pasta Prima

A jak ma się sprawa z jedzeniem? Oglądając proces przygotowania zwróciłem uwagę na kilka rzeczy, np na mozarellę rozdrobnioną w malutkich kuleczkach, zamiast klasycznej, dużej kuli… Spróbowałem Tomato Basil, czyli makaronu z bazylią, chili, rucolą i sosem pomidorowym, oraz Gamberi Con Rucola, gdzie dodatkami są krewetki, czosnek, pomidorki cherry, suszone pomidory, chili, białe wino, rukola i natka pietruszki. Bazę makaronu można wybrać samemu, jednak kolejny raz spotkałem się po wyborze z reakcją kucharza: „nie ma” – prychnął. Potulnie wziąłem obecne tagiatelle, po czym oddaliłem się do stolika. Pasta była dobra, jednak niczym nie zaskakiwała, ani nie ujmowała – po prostu poprawnie przygotowane, włoskie danie.

Pasta Prima

Spróbowałem także polecanego Prima Grande Burger – w końcu tradycji musiało się stać zadość, a ostatnimi czasy zaniedbałem ukochane wołowe kotlety. Tu było lepiej, niż w przypadku makaronu, jednak wciąż pozostał pewien niesmak, co tylko pokazuje jak ważna jest poprawna obsługa. W środku, poza dobrej jakości mięsem, znalazły się panierowane krążki cebulowe, sos, jalapeno, sałata, korniszon i pomidor.

Pasta Prima

Pasta Prima to miejsce, które cieszyć się będzie powodzeniem niezależnie od recenzji – jest świetnie umiejscowiona, duża powierzchnia lokalu zapewnia komfortowe jedzenie nawet dużym grupom okolicznych pracusiów. Jednak od restauracji oczekuję odrobinę więcej, niż akceptowalnego jedzenia, a jest to dobry serwis i adekwatna do tego relacja jakość/cena. W tym przypadku, niestety, mowa jest o korpo-jadłodajni.

Pasta Prima
Strona: FB
Adres: Wołoska 22A, 02-675 Mokotów, Warszawa, Poland
Godziny Otwarcia:
pon.-piąt.:
08:00 – 16:00
Telefon: +48 606 366 406

Share This

Share This

Share this post with your friends!