…połączenie węgorza i mango (Silk & Spicy)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

…połączenie węgorza i mango (Silk & Spicy)

Silk & Spicy przy Rondzie Waszyngtona to już drugi w Warszawie lokal pod tą banderą, właścicieli można uznać za kulinarnych weteranów – do nich należy znana z centrów handlowych sieć Thai Wok. Silk & Spicy to odsłona ciekawsza, niż food court (choć nie narzekam, kilka razy restauracje w/obok kaplic konsumpcjonizmu pozytywnie mnie zaskoczyły) do tego bliższa moim codziennym szlakom. Zarówno szyld, jak i ciepłe, luźno nawiązujące do estetyki dalekowschodniej wnętrze zachęcały mnie do tego, by przysiąść tu na dłuższą chwilę.

Połączenie kuchni japońskiej i tajskiej? Odważnie, z doświadczenia wiem, że jeśli ktoś umie wszystko, to zwykle w niczym nie jest specjalnie dobry – z cyklu prawdziwe zdania, które nigdy nie pojawią się w CV. Dlatego dzielnie postanowiłem spróbować obu specjalizacji, sprawdzając zarazem, czy miecz obosieczny jest zawsze ostry.

Age Dashi Tofu (18PLN) japoński przysmak w słodkiej zalewie okazał się być tu trafnym wyborem. Porcja niewielka, jednak dobra na podsycenie apetytu, miała rzadszy sos, niż spotykałem w Japonii, wciąż dobry i pełny. Sympatyczna obsługa spytana o to, czy na wierzchu znajduje się bonito (w postaci katsobushi) potwierdziła, choć panierowany ser dotarł pozbawiony płatków suszonego tuńczyka. Niewiedza obsługi, czy przeoczenie kuchni? Nie wpłynęło to na negatywny odbiór dania.

Dim Sum (34PLN) to znowu danie kuchni chińskiej, które występuje też często i gęsto w Tajlandii. Tu, koszyczek przeznaczony do gotowania na parze wypełniony jest po brzegi różnymi rodzajami pierożków. Wypełnione owocami morza, są zarazem lekkie jak i aromatyczne, dobrym pomysłem jest zestaw sosów, od tradycyjnego rybnego, przez ostry z chili, po gęsty słodko-kwaśny z ananasem. Z ich dodatkiem jedzenie pierożków staje się zabawą w eksperymentowanie ze smakiem.

Unagi Master Roll (44PLN) to jedna z tych przesadzonych, przepełnionych rolek kalifornijskich, które kocham, choć wiem, że niewiele mają wspólnego z japońską klasyką. Swoją drogą spotkałem kiedyś Japończyka, który twierdził, że od oszczędnego i minimalistycznego sposobu podania w Kraju Kwitnącej Wiśni, woli grube maki z Polski… Unagi Master Roll to strzał w dziesiątkę, głównie za sprawą połączenia węgorza i mango –  wszystko pozostałe jest jedynie dodatkiem. Teriyaki, łosoś, por czy nawet majonez – bledną w porównaniu z „otuliną” w postaci powyższej pary.

Wtopa – na szczęście szybko naprawiona – zdarzyła się przy podaniu Pad Thaia z krewetkami (42PLN). Zamiast upragnionego, cienkiego makaronu, na stole pojawił się całkiem inny, przywołujący na myśl nie tajską, a chińską kuchnię. Po chwili kelnerka dała się przekonać, że „to jednak nie pad thai”, a pożądane danie pojawiło się szybko na stole. Był zdecydowanie poprawny, jednak w porównaniu do innych, które miałem przyjemność próbować w Warszawie wypadł przeciętnie – może to kwestia pośpiechu?

Silk & Spicy to miejsce dobre, o intymnym, ciepłym klimacie idealnym zarówno na randkę, jak i spotkanie w rodzinnym gronie. Humorystyczne akcenty (obraz sumo) są dobrane ze smakiem, a kuchnia daje radę zarówno z daniami japońskimi, jak i tajskimi. Obsługa jest przemiła, jednak dość chaotyczna, co spowodowało problemy – na szczęście prędko zażegnane. Z pewnością tu wrócę, kusi mnie spróbować całej oferty sushi…

Silk&Spicy


Francuska 49
Warszawa

+48 660 447 941
.
Strona
pon-pt
sob-ndz
11:00-23:00
12:00-23:00
Silk & Spicy Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.