Sekret tkwi (Między Bułkami)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Sekret tkwi (Między Bułkami)

Przychodzę sobie ostatnio do restauracji w poniedziałek i łup, od drzwi się odbijam. Zamknięte. I jest to rozsądna opcja, żeby dzień dać wolny obsłudze, żeby się zająć organizacją wszystkich niezbędnych składników i innych takich, nie ma co się produkować – nikt nie potrzebuje instrukcji obsługi w temacie czasu wolnego. Przecież mając codziennie otwarte do późna, w niektórych przypadkach do północy, trudno jest utrzymać wysoką jakość… A jednak są miejsca, gdzie ta sztuka się udaje. Miejsca, które pracują codziennie, obsługując przy tym masę klientów. Mowa tu o Między Bułkami przy Alejach (w pobliżu przecięcia z Kruczą), miejscu żyjącym od ósmej rano do północy, a w sobotę i niedzielę nawet dłużej.

O Między Bułkami piszę już po raz wtóry i nie żałuję. Nie ma tu zaskoczenia, nie wyciągnę z karty grasicy czy mangalicy, nie wypiję koktajlu na sezonowanej whiskey. Zjem za to jednego z najlepszych burgerów w mieście i popiję dobrym piwkiem, choć zwykle po piwo nie sięgam.

Są klasyki i czizy, w tym ser niebieski lub kozi, są wersje ostre, wegetariańskie (w roli głównej kasza jaglana lub ciecierzyca) i kurczacze. Ja decyduję się na wiejskiego (29PLN) z bekonem, polskim skarbem narodowym – cebulą białą, szczypiorem, ogórkiem kiszonym i pomidorem. Do tego miks sosów: domowego keczupu i remulady. A co to jest, ta remulada? Otóż jest to duński sos majonezowy, zwykle z dodatkiem korniszonów lub kaparów. Sosy robi się tu dobre, nie powiem. Powiem za to, że nie dla sosu, nie dla dodatków ostrzyłem sobie zęby, a dla mięsa – czysta przyjemność w gramaturze 180.

Stek rib eye (49PLN) to bardzo miła alternatywa dla burgera, wróć! Kompletnie inne danie, jednak równie atrakcyjne, pozostające w dobrej relacji jakość-cena. Wołowina to forte Między Bułkami i to po steku widać i czuć. Dla mniej obeznanych dodam, że rib eye to najlepsza część antrykotu, swoją nazwę zawdzięcza „oczku” z tłuszczu, które w trakcie smażenia częściowo się rozpuszcza, dodając smaku. Przy całej ludzkiej rzece płynącej przez lokal przy alejach, warto zatrzymać się właśnie tutaj – nie tylko godziny otwarcia temu sprzyjają.

Między Bułkami


al. Jerozolimskie 23
Warszawa

22 622 19 92
.
miedzybulkami.pl/
pon-czw
sb-ndz
08:00-00:00
08:00-02:00
Między Bułkami Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.