Good Place Warsaw

Sprawdzam Magdę Gessler (MODRA)

Jestem fanem Kuchennych Rewolucji. I to nie za sprawą ich wymiaru gastronomicznego, a socjologicznego, o czym pięknie pisano na stronie Dwutygodnika. Złożeniem losu, w ostatni weekend wybierałem się do rodziny na Śląsk, gdy usłyszałem o edycji programu w moich drogich Tarnowskich Górach. Restaurację, o której była mowa znałem – “Ślonsko gościno” była trochę bezbarwną, za to zdecydowanie smaczną miejscówką przy drodze na Poznań (dokładnie w Reptach Śląskich). Na uwagę zasługiwała zwłaszcza tutejsza rolada śląska, bardzo bliska tej, którą robiła moja Babcia – chyba nie mógłbym powiedzieć większego komplementu!

Jak wspomniałem, kuchnia była tu udana, prawdziwie śląska. Nie uległo to zmianie i po wizycie Magdy Gessler. W karcie królują dobrze znane pozycje, takie jak żur, galert, rolada, hekele czy karminadel – jest z czego wybierać. Sala jest pełna, trudno też o rezerwację, nic dziwnego, tak działa czar telewizji. Próbuję pajdy z tłustym (7PLN) czyli grubo krojonego chleba ze smalcem – jest dobrze, choć tu do wersji domowej, zabrakło odpowiedniego zagęszczenia skwarków.

Żur (10PLN) to prawdziwy majstersztyk! Kwaśny i niezbyt gęsty, ma w sobie bogatość grzybów, kiełbasy i ziemniaków, dokładnie tak, jak powinno być – bomba energetyczna, która potrafi nasycić równie dobrze, co drugie danie.

Z ciekawości spróbowałem też pierogów z mięsem kaczki i wątróbką (20PLN). Dobre, dobrusie, choć smak wątróbki całkowicie dominuje danie – dla fanów tego specjału będą jak znalazł! Za to dla osób, które za wątróbką nie przepadają – kaczka sytuacji nie uratuje.

Pytaniem jest: czy jest lepiej po wizycie Magdy Gessler? Dla biznesu z pewnością, sala podczas mojej wizyty pękała w szwach, trudno też zarezerwować stolik. Tak jest teraz, gdy siła telewizji przyciągnęła klientele z całego Śląska, ciekawy jestem, czy wystarczy to, żeby stworzyć niezbędną do egzystencji rzeszę bywalców. Ceny są wyższe, niż przed programem, a Śląsk bywa trudnym rynkiem. Jedzenie jest bardzo dobre i mam nadzieję, że to jest koronnym argumentem.

Link do wspomnianego wcześniej odcinka Kuchennych Rewolucji

 

Modra


ul.Gliwicka 238
Repty Śląskie (Tarnowskie Góry)

32 307 44 22

ndz-czw 12:00-20:00
pt-sob 12:00-21:00

facebook

Skomentuj jako pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *