Tapas na co dzień, tapas od święta (Superiore)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Tapas na co dzień, tapas od święta (Superiore)

Superiore to po włosku „wyższy” ale także „lepszy”. Czy znajdujący się przy ulicy Pięknej lokal uczynił z nazwy samospełniającą się przepowiednię? Na pewno nie samo-! Za kuchnię jest odpowiedzialny tutaj Tomek Kapturkiewicz, karta stanowi fuzję nowoczesnej kuchni włoskiej z widokiem na resztę Europy. Jest to wine bar, gdzie jest nie tylko spora selekcja win, ale i większość z nich można kupić na kieliszki.

Tapas na co dzień, tapas od święta

Pierwsze, na co zwróciłem w Superiore uwagę, to spora selekcja tapas. Przekąski nadają się zarówno na przystawkę, jak i do degustacji win, zapełniają ręce i usta biesiadników przy większych spotkaniach. Wybrałem kiełbaski – Merquez jagnięcy i estragonowa, parfait z kaczych wątróbek, kalmary z bakłażanem i tahini, patatas bravas i hummus, talerz pięciu tapasów kosztuje 48PLN i jest to przyzwoita cena. Jakość, zwłaszcza parfait i kalmarów jest kapitalna, co też nie należy do zjawisk często spotykanych. Więcej! Wysłałbym tu niejednego warszawskiego kucharza, żeby nauczyli się jak robić kalmary…

Krem dyniowy z kokosem i czerwonym curry (33PLN) jest dość monotonny, po tak dobrym starcie w postaci tapas, to zdecydowanie zaniżone loty. Kokos niewyczuwalny – przynajmniej podczas mojej wizyty – dynia zdominowała, i choć jestem jej fanem, tak spora miska była… Nudna.

Tatar (35PLN) to, dla odmiany, prawdziwy hit! Na FB napisałem tak:

Są tatary i tatary, a tutejszy trafia w dziesiątkę. Nie tylko za sprawą doskonałego jakościowo mięsa, a doprawienia… Oliwa chilli? Lubczyk? Tak!

I się pod tym, ponownie, podpisuję. Jeśli chcecie wiedzieć co będzie na blogu, zanim jeszcze na stronie się pojawi – zachęcam do śledzenia mojej strony.

Pierś kaczki Barbarie

Jak podtytuł wskazuje, ta pierś kaczki Barbarie (58PLN)! Zacytuję:

Kaczka Barbarie jest typem kaczki mięsnej, która charakteryzuje się mniejszym otłuszczeniem i lepszym umięśnieniem niż inne kaczki (…)

I to naprawdę czuć, mięso jest soczyste, redefiniuje znany smak. Dyniowe kluseczki są bardzo miłym dodatkiem, podobnie szpinak, jednak to rokitnik jest zaskoczeniem w tym zestawieniu. Drobne, pomarańczowe skarbnice witaminy C, dodają niespodziewanego kolorytu!

Spróbowałem też gnocchi (35PLN), które poprawne, smaczne, nie zaskoczyły mnie niczym. Ale czy muszą zaskakiwać? Chyba kaczka wzbudziła potrzebę nowości. Tak czy inaczej, wiadomo – Superiore ma dwa oblicza: konserwatywne (gnocchi) i poszukujące nowych, oryginalnych smaków (kaczka).

Superiore to miejsce eleganckie, przyjazne sympatykom win, fanom tapas, dobre dla większych grup. Podczas mojej wizyty była muzyka na żywo i – dzięki Bogu! – nie były to ludowe przyśpiewki średniej jakości, czy popularne blaszaki, a całkiem przyjemne wykonania współczesnych klasyków. Tak trzymać!

Superiore


Piękna 28/34
Warszawa

506 404 059
.
FB
pon-czw
pt-sob
ndz
12:00-22:00
12:00-23:00
14:00-22:00

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.