Good Place Warsaw

Surrealistyczny klimat, dobra kuchnia (Restaurante Bunuel)

Restaurante Bunuel to istne kuriozum, a o surrealistycznym klimacie całej wizyty – nie mam tu na myśli jedzenia – sugerowało już samo do niej wejście. Bunuel znajduje się w wielkiej sali na piętrze domu na Saskiej Kępie, przy ulicy Walecznych, a żeby dostać się do odpowiedniego pomieszczenia pokonać trzeba liczne korytarze i schody. Droga przyozdobiona jest adekwatnie do latynoskiego charakteru restauracji, jednak to nie zmienia specyficznego klimatu przydługiej wspinaczki.

Sala ładna i wspaniale przestronna, co podkreśla, że w porze lunchowej świeci pustkami – więcej tu obsługi, niż klienteli. Dookoła porozkładane książki i albumy zdjęciowe, w większości po hiszpańsku, w tym języku zwraca się też do nas przesympatyczny kelner. Z miejsca zakochuję się w zawiniętej w eskę naściennej półce, zdjęcie poniżej, gdyby ktoś chciał mi pomóc takową znaleźć (żartuję, oczywiście).

Na początek tapas, których tutaj nie brakuje. Tortilla espanola (10PLN) to nie płaski placek znany z kuchni tex-mex, a pulchna ziemniaczana zapiekanka, przypominająca odrobinę naszą babę. Jak ja uwielbiam ziemniaki w tej formie!

Jamón ibérico (50PLN) to z kolei wybór hiszpańskich wędlin, podany z bagietką Pan Tumaca. Jeśli już zamierzam próbować przekąsek, to najlepiej odwołać się do złotej klasyki w postaci selekcji szynki – tutejsza broni się doskonale, aż żal mi było, że trafiłem tu w trakcie dnia, a nie wieczorem. Sparowanie tego z winem byłoby podwójnym sukcesem.

Patatas bravas (10PLN) kolejne danie ziemniaczane, jakby po tortilli nie było mi dość! Tu całą robotę robi sos Bravas, pikantny paprykowy (z pimenton, tej samej papryki, która dodawana jest do chorizo) dodatek, który odróżnia Patatas bravas od frytek.

Paella de Polo (48PLN) już za pierwszym spojrzeniem przywołuje wspomnienia wizyty w Barcelonie! Na wielkiej, żeliwnej patelni znajduje się ryż z warzywami i kurczakiem, zespolony intensywnym sosem. Danie sugerowane dla dwóch osób, ja osobiście doradzałbym w większym gronie jako dodatek – samo w sobie potrafi znudzić, jednak zestawione z innymi, akcentującymi smakami kuchni hiszpańskiej jaśniałoby jak klejnot. Bunuel lubi towarzystwo, podobnie jak tapasy lubią stać pośrodku stołu!

Wypadałoby wytłumaczyć, czemu wizytę uznałem za surrealistyczną. Otóż prosząc o rachunek obsługiwał mnie inny kelner, niż wcześniej – tym razem Polak, który nie wiedząc jak nabić rabat z OpenCard (polecam, sprawdźcie) zaczął opowiadać o swoich poszukiwaniach pracy, karierze muzycznej i oświecił nas, że „architektura to łatwe studia” co w obliczu wykonywanych obowiązków było dość zabawne. W pewnym momencie rozglądałem się w poszukiwaniu ekipy telewizyjnej, która wyskoczyć mogłaby zza roku krzycząc „mamy cię”, bądź „jesteś w ukrytej kamerze” – nie zdziwiłbym się. Normalność przywrócił poprzedni kelner, który z uśmiechem pomgół nam się rozliczyć. Bunuel to smaczna kuchnia latynoska, a główny kucharz jest z pochodzenia Baskiem, więc można pokusić się o „specjalne” zamówienia.


Buñuel Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj jako pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *