Do kebaba po syryjskie słodycze (Szisz Kebab)

Jem, bywam, opisuję. Food porn.

Do kebaba po syryjskie słodycze (Szisz Kebab)

Historia dostępności w Polsce orientalnych wypieków nie jest długa, i choć teraz pita czy baklawa dostępne są niemal w każdym większym sklepie, tak dopiero trzydzieści lat temu powstała tu pierwsza wyspecjalizowana piekarnia. Mowa o firmie Ugarit, która zaczęła od produkcji chleba syryjskiego, stopniowo poszerzając ofertę, aż dziesięć lat temu zmieniła nazwę na Afamia, stając się przy tym pełnoprawną cukiernią.

Rys historyczny był niezbędny, żebym z sensem mógł opowiedzieć o projekcie, który powstał przy Pańskiej 59, projekcie właścicieli Afamii, który z założenia miał być syryjską cukiernią, miejscem na kawę i sziszę. I to widać po bogatych, regionalnych zdobieniach, błyszczącym złocie i drewnianej mozaice. Jednak cukiernia nie trafiła na swój czas – zbyt wcześnie, zbyt mała świadomość słodyczy z regionu? – miejsce przekształciło się w kebab, tworząc dysonans pomiędzy streetfoodowym charakterem popularnego mięsa z rożna, a wystrojem wnętrza.

Zdecydowanie zachęcam do wizyty w środku, niż pity do ręki. Bardzo miło się ma prawdziwy szisz kebab, czyli mocno doprawiona szpada mięsa na talerzu, zarówno w pikantniejszej wersji Orfali, z papryką i cebulą, jak i łagodniejszej Ezmir, z mozarellą i pistacjami. Do tego obowiązkowo pasty z ciecierzycy i bakłażana, czosnkowy toum (libański, gęsty sos) – ten ostatni sprawdza się równie dobrze w połączeniu z falaflem. Bogata w sumak sałatka fattoush stanowi lżejszą alternatywę.

Korzystając z tego, że wybór libańskich słodyczy jest tu niewąski, postanowiłem opisać dostępne rodzaje tworząc miniaturowy przewodnik:

  • korona (Laffet al kadi) – niewielkie gniazdka z ciasta kataifi z zatopionymi w środku pistacjami
  • kol – przypominające paszteciki pistacje w cieście filo
  • baklava – osłodzone syropem cukrowym orzechy (najczęściej pistacje) w cieście, występuje w wielu domianach
  • kunafa – tradycyjne ciasto serowe
  • kadaief – kolejna odmiana baklavy, tym razem są to trójkąty, w całości zapieczone w cieście kataifi
  • chałwa z serem – wyrób cukierniczy z karmelu oraz miazgi nasion oleistych pochodzący z Iranu

Szisz Kebab, Pańska 59

pon-pt 10:00-00:00, sob-ndz 12:00-00:00

telefon 22 624 55 66

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.