Zaznacz stronę

W Takeda Sushi pojawiłem się za sprawą zaproszenia pana Marcina Kaliszewskiego – właściciela i wielkiego sympatyka kuchni i kultury japońskiej. Cel wizyty był jasny i przejrzysty jak odpowiednio zaparzona sencha, chciałem spróbować ramen, które miało stanąć w szranki do roli najlepszego w Warszawie. Przyciągnęła mnie informacja, że Takeda należy do prekursorów obecnie popularnego trendu…

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC



Lokal znajduje się w kamienicy nieopodal Starówki, na ulicy Freta. Zajmuje miejsce na zewnątrz i zamawiam ramen, w trakcie omawiając tajniki jego przygotowania. Ale zanim cokolwiek zdradzę, przejdźmy do samego jedzenia. Jaki jest ramen w Takeda Sushi? Bardzo różny, zależnie od wybranej wersji, a jest w czym przebierać: od shoyu, przez tonkotsu, po Tan Tan! Jeśli czytaliście moje wcześniejsze artykuły, większość z tych pojęć nie jest Wam obca, w innym przypadku muszę dościślić, że zupa różni się od europejskich odpowiedników sutą ilością „wkładki”. Różne wersje występują na bazie innych bulionów, z innymi dodatkami.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC



Na pierwszy ogień idzie ostre Tonkotsu – smak bulionu doprawionego olejem chilli jest bardzo charakterystyczny i pozostaje w pamięci. Na pierwszy rzut oka zachwyca mnie jajko ajitsuke – w wielu ramen barach spotyka się jajka po prostu ugotowane, a według japońskiego oryginału tamago powinno odrobinę płynące (a często i marynowane). Do tego drobno pokrojone grzyby mun, kukurydza, por i boczek chashu. Ostatni z wymienionych składników przygotowany według kantońskiego przepisu pieczony na długich widelcach. Wszystko bardzo dobrej jakości, jednak to, co naprawdę zachwyca, to ręcznie przygotowywany makaron – nie soba, nie sojowy, a prawdziwy makaron ramen.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC



Spróbowałem też wersji bezmięsnej – zdecydowanie łagodniejszej, neutralnej, za to z dodatkiem w postaci uzumaki naruto – rodzaju pociętego surimi o wzorze przypominającym wir wodny. Do tego wakame, tamago ajitsuke i shitake. Godne polecenia i najbliższe japońskiemu oryginałowi, głównie dzięki bardzo delikatnemu, naturalnemu naparowi. Muszę jedynie zaznaczyć, że osoby przyzwyczajone do pseudoramenów, przeładowanych chemią i polepszaczami smaku mogą być zdziwione – to nie jest zupa, która „atakuje” smakiem.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC



W kuchni Takeda Sushi czuć japońską rękę i staranność o detal – dlatego z czystym sercem wystawiam tu laurkę. Zawsze miło jest mi odwiedzić lokal, który powstał z pasji i dzięki pasji osiągnął sukces. Czuję, że następnym razem spróbuję tutejszego sushi.

Tekeda Sushi
Adres: ul.Freta 18
Strona: http://www.sushitekeda.pl/
Godziny otwarcia: poniedziałek-niedziela 12:00-22:00
Numer telefonu: 600 35 18 18

Tekeda Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Share This

Share This

Share this post with your friends!