Zaznacz stronę

Wiedziałem, że będzie tu dobrze, gdy zobaczyłem ilość oczekujących osób. I choć można się sprzeczać, czy efekt gwałtownej popularności jest dobrym miernikiem jakości (rym nie zamierzony, acz zacny), tak na pewno nie sposób go w Uki Uki przeoczyć. Czyżby moda na Kraj Kwitnącej Wiśni miała nie przeminąć nigdy? W to mi graj, w końcu jestem zdeklarowanym sympatykiem kultury azjatyckiej! A czyż nie ma przyjemniejszego sposobu na jej poznawanie, niż właśnie „od kuchni”?

Uki Uki

Nie tylko tłum gości był pozytywem, zachwycił mnie także minimalistyczny wystrój, na półkach znajdowały się mangi (Great Teachr Onizuka, z tego co pamiętam, nawet anime było przetłumaczone na polski), nisko wiszące żarówki dawały ciepłe światło, stoły i pozbawione oparcia krzesła nawiązują do japońskiej estetyki. Jeść można też przy barze, zaglądając na proces tworzenia dań, a jest na co patrzeć, w końcu udon – specjalność zakładu – jest robiony na miejscu, jest to gruby makaron robiony z mąki pszennej, wody i soli. Do tego odpowiedni napar, dodatki i przyprawy, i przepis na sukces gotowy!

Ludzie, wystrój, nastrój, co jeszcze? Przed posiłkiem dostajemy dwa kurioza: białe „pastylki”, które polane wodą ożywają i zmieniają się w wilgotne ręczniczki, oraz sezam w malutkim moździerzu – można samodzielnie go rozetrzeć, przygotowując najważniejszy dodatek do zupy. A jaki jest aromatyczny! Bardzo dobry sposób na zaangażowanie gościa restauracji w proces przygotowania posiłku, by zająć ręce i obudzić zmysły.

Uki Uki

Ja zamówiłem najbardziej mięsne danie w karcie, pochodzące z opcji Fusion Udon, a dokładnie Buta Shabu Udon – z mięsem z karkówki, cebulą i sukiyaki. Rosół, czyli baza była wieprzowa, bardzo tłusta i pełna smaku, natomiast makaron (który znajdował się od razu w misce) al dente. Zdecydowanie nie jest to lekki danie, jednak obfitość smaku, definicja umami zawarta w każdym gryzie – to już całkiem opłacalne, nawet kosztem wielu kalorii!

Uki Uki

Moja towarzyszka wybrała bardziej tradycyjną opcję, Kame-Ebi Gozen, czyli zupę z dodatkami w tempurze (japońskiej panierce). Sam makaron był miękki, podany w osobnym pojemniku, osobno znajdował się napar rybny z suszonego tuńczyka bonito i sos do tempury (wariacja na temat sosu sojowego). Atrakcją w tempurze była oczywiście duża krewetka, jednak równie dobrze prezentowały się szparag, grzyb shitake, marchewka, słodki ziemniak, cukinia czy papryka.

Uki Uki

Duże porcje, autentyczny smak i naprawdę dobry klimat zachęcają do wizyty w Uki Uki. Nie jest to miejsce uniwersalne, nie każdy polubi charakterystyczny smak japońskiej zupy, jednak sympatycy smaków ze Wschodu będą oczarowani i – podobnie jak ja – nie raz i nie dwa tu wrócą. Jest to jedno z tych miejsc, które tworzy własną klientelę, przywiązaną i wierną.

Uki Uki
Strona: FB
Adres: Krucza 23/31
Godziny otwarcia:
pon.-niedz.: 12:00-21:00
Numer telefonu: 224282696
Uki Uki Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Uki Uki

Share This

Share This

Share this post with your friends!