Zaznacz stronę

Zapewne tym, którzy znają mnie osobiście, będzie ciężko w to uwierzyć, ale wygląda na to, że zasmakowałem w kuchni wege!

Wiem, że nie jest to zmiana na stałe, ale „trwaj chwilo, jakież jesteś piękna!” i tak trafiłem na ulicę Hożą, do lokalu, który nie jest mi obcy. Rok temu, gdy posty na Good Place Warsaw były znacznie mniej regularne, pisałem o Nierówno Pod Sufitem i szczerze mówiąc, zmiana najemcy wyszła Hożej 62 na dobre – moja wizyta w Nierówno… była tragiczna, natomiast W Gruncie Rzeczy jest zdecydowanie przyjemną odmianą.

 

W Gruncie Rzeczy

 

Pierwsze, co zauważam to poprawa wystroju, lepsze oświetlenie wnętrza – dzięki temu lokal, a zwłaszcza jego druga, pozbawiona okien sala jest przyjaźniejsza. Fantazyjne drewniane półki, gdzieniegdzie dotknięcie koloru, wszystko tworzy współgrającą, niehałaśliwą całość. Przy wejściu brakuje mi informacji o tym, że dania zamawia się przy barze – niby menu sobie leżą, ale nikt nie kwapi się choćby poinformować, że należy się nimi poczęstować. Jeśli już do ciebie dojdzie, że nikt nie pojawi się by przyjąć zamówienie, wtedy możesz przestudiować menu (bardzo pomysłowo wykonane). Decydujemy się na dwa zestawy lunchowe, a w obu krem brokułowy na początek, później miks pierogów lub kasza jaglana z warzywami w towarzystwie kotlecika (wege, oczywiście).

W Gruncie Rzeczy

Zupa brokułowa z pestkami

Zupa zachwycała gęstą konsystencją oraz idealnymi kawałkami brokuła. Suto posypana pestkami dyni i słonecznika była dobra, choć brakowało jej zdecydowanego charakteru – sytuację uratowały przyprawy, które podkreśliły smak kremu. Świetny był podany do niej chlebek, najprawdopodobniej wypiekany na miejscu.

W Gruncie Rzeczy

Pierogi pomieszane: ruskie z wody i podsmażane

 Pierogi jak u Babuni, gdyby moja Babcia przygotowywała tego typu farsze: ruskie – z tofu, ziemniaki i cebulka, oraz szpinkowe – z kaszą gryczaną i warzywami.

 

W Gruncie Rzeczy

Wege kotlecik z kaszą jaglaną i sałatką

Kasza, bardzo kolorowa dzięki przełamaniu oliwkami, ogórkiem i czerwoną papryką, świetnie komponowała się z kotlecikiem marchwiowo-pietruszkowym w sosie pieczarkowym, który dodał daniu potrzebnego ciężaru. Miłym akcentem było polanie sałatki – w obu daniach – musem truskawkowym.

W menu jest też spory wybór przekąsek, z których można swobodnie skomponować kompletne danie lub zgodnie z nazwą, zaspokoić mniejszy głód. Owocowe koktajle oraz spora ilość zgodnych z prozdrowotnymi dietami słodkości sprawiają, że W Gruncie Rzeczy jest lokalem uniwersalnym i zadowoli nawet wybrednych klientów. Po raz kolejny udowodniłem sobie, że jedzenie bezmięsne jest jedzeniem smacznym i sycącym, polecam!

W GRUNCIE RZECZY

Adres: ul. Hoża 62 , Warszawa

Telefon: 692 464 489 | 603 648 557

Godziny otwarcia: codziennie 10:00-23:00

Strona internetowa: Facebook, Google+

 

 

 

W Gruncie Rzeczy

Share This

Share This

Share this post with your friends!