Zaznacz stronę

To będzie bardzo rzetelna recenzja, ponieważ do Youmiko wracałem już trzykrotnie. Tak, ja! Zatwardziały fan mięsiw, pożeracz ryb, bestia grillowa, zakochałem się w wegańskim su… – stop – nie będę używał tej nazwy, bo choć jest tu i nori, i odpowiednio przygotowany ryż, to esencją sushi była, jest i będzie surowa ryba. Dlatego nazwijmy to daniem zainspirowanym, głównie w formie, kuchnią japońską, nazwijmy dowolnie!

Youmiko

Jeśli już o mięsie mowa, to lokal ma swoje miejsce tam, gdzie niegdyś znajdowało się MeatLove. Wnętrze nie przeszło wielkiej metamorfozy, za to z obsługą jest zdecydowanie lepiej: wszystkie cuda podawane są osobno z adekwatnym komentarzem, zaraz po przygotowaniu, proces powstawania możemy obserwować. Ale po kolei! Decydujemy się na dwa zestawy lunchowe, najpełniejsze bo w składzie: dwa nigiri, jeden torcik, jeden gunkan maki, sześć hosomaki i pięć futomaki (30zł). Zanim zacznę objaśniać lokalne sekrety, sięgam po miso (7zł). Szczerze muszę zachwalać, jedna z najlepszych miso, jakie miałem okazję wżyciu zjeść, zupa z charakterem dzięki przyprawom i dodatkowi marnowanej rzepy japońskiej (daikon).

Youmiko

Potem na stole pojawiły się nigiri, najpierw z marynowanym pomidorem i cebulą dymką – w pierwszym momencie myślałem, że to łosoś! Drugi z groszkiem, równie dobry i ciekawy wizualnie. Wizyta w Youmiko jest bardzo stymulująca dla zmysłów, konfrontacja widoku ze smakiem, znanego z obcym, są bardzo wielopoziomowym doświadczeniami. Stare, dobre warzywa pokazują się od strony, o istnienie której wcześniej je nie podejrzewałem.

Youmiko

Torcik to avokado zawinięte w bakłażana, oczywiście z ryżem w środku, prawdopodobnie najbardziej kremowa w konsystencji pozycja tego posiłku.

Youmiko

Gunkan to po japońsku okręt wojenny, stąd podobieństwo tej odmiany sushi do łódeczki. Tym razem wypełniona jest musem z żółtej marchwii i odrobinę mdła, osobiście najmniej trafiła do moich gustów.

Youmiko

Sześć drobnych hosomaki najbliżej przypomina dalekowschodni oryginał, w środku znajdziemy ogórek i grzyby shiitake. Dobre, jednak bez wcześniejszych niespodzianek.

Youmiko

Na koniec pozostała spora gratka w postaci pięciu futomaki ze… Szparagami! Osobiście je uwielbiam, a że podczas mojej wizyty – trochę czasu od niej minęło – był właśnie sezon, to rozkoszowałem się z wielką przyjemnością.

Youmiko

Od Youmiko może odstraszyć fakt, że gdy pytamy o konkretne zawartości poszczególnych dań, nie dostaje się odpowiedzi. Preferencje bywają różne, ciężko jest też wybierać się w ciemno bez możliwości ponownego zakosztowania faworytów. Pomimo to, zdecydowanie polecam lokal zarówno jako nowe doświadczenie, ciekawostkę na warszawskiej scenie kulinarnej, jak i naprawdę dobre jedzenie vege.

Youmiko
Strona: FB
Adres: Hoża 62, Warszawa
Godziny otwarcia:
wt.-czw.:
12:00 – 22:00
piąt.-sob.:
12:00 – 23:00
niedz.:
13:00 – 21:00
Numer telefonu: 22 404 67 36
Youmiko Vegan Sushi Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Share This

Share This

Share this post with your friends!